Angrešt je jedním z nejoblíbenějších keřů v polských zahradách. Produkuje ovoce, které je zdrojem mnoha cenných vitamínů. Keře angreštu vyžadují náležitou péči. Pravidelný řez a prosvětlování větví má pozitivní vliv na kondici rostliny a umožňuje mnohem vyšší výnosy.
Krásná zahrada vyžaduje náležitou péči. O každou součást našeho domácího prostoru bychom měli náležitě pečovat, zejména ořezávat. Nejinak je tomu v případě ovocných keřů jako je angrešt. Je to nenáročná rostlina, o kterou se dobře postarají i začínající zahradníci. Pravidelný řez angreštů je nesmírně důležitý a ovlivňuje celkový stav keře. Díky správné péči můžeme rostlině vytvarovat dokonalý tvar a očekávaná úroda bude hojnější.
Seznam potřebných produktů:
- zahradní nůžky
Zahradní nůžky na větve, 520 mm, průměr střihu 30 mm
814 KčUniverzální zahradní nůžky hliníkové 195 mm, průměr střihu 18 mm
453 KčBenzínové nůžky na živý plot 0.75 KW, šířka řezu 550 mm
4 290 KčKovadlinkové zahradní nůžky 190 mm, čepel 41 mm
152 KčKovadlinkové nůžky na větve 200 mm, záběr až 18 mm
439 Kč- zahradní rukavice
Ochranné rukavice potažené nitrilem
136 KčZateplené pracovní rukavice, latexem potažený polyester, velikost 8
62 Kčchranné rukavice odolné proti proříznutí, vel. 10
110 KčPracovní rukavice potažené nylonovým latexem
46 KčZahradní rukavice potažené nitrilem, velikost 10"
26 KčProřezávání mladých sazenic angreštu
Zahrada je naší výkladní skříní. O každou zeleň kolem domu je třeba náležitě pečovat. Díky tomu se budeme moci těšit z rychlého růstu stromů a keřů a také z bohaté úrody. Angrešt je skvělou variantou pro více i méně pokročilé zahrádkáře. Jedná se o drobný ovocný keř, který je nenáročnou rostlinou.
Keře angreštu porostou téměř na každém povrchu. Pěstování nevyžaduje zvláštní péči, ale základem by měl být pravidelný řez keře v jednotlivých fázích vývoje. Řezání větví by se mělo provádět, když je sazenice mladá. Angrešt je třeba zastřihnout na jaře, ihned po výsadbě.
Jak prořezávat keřovitý a odstopkovaný angrešt?
Mezi několika druhy této rostliny můžeme rozlišit dva charakteristické typy - keře keře angreštu trsnatého a standardního. Ten první je na našich zahradách nejrozšířenější. Angrešt v této podobě by měl být řezán v prvním roce po výsadbě. Jednotlivé výhony se vyplatí zastřihovat maximálně ve výšce třetího oka od báze. Ve druhém roce růstu by měla být koruna rentgenována. Musíme odstranit výhony, které vyrůstají ze středu nebo se navzájem kříží. Po třech letech od výsadby zkrátíme mladé (jednoleté) výhony o třetinu jejich délky.
Péče o kustovnici standardní by měla být založena na prořezávání koruny. Již v prvním roce stojí za zvážení výrazné zkrácení výhonů – klidně i o polovinu. Díky tomuto postupu budeme schopni angrešt správně vést a vytvarovat požadovaný tvar koruny. Ve druhém roce by měla být prozkoumána celá rostlina a všechny výhony, které se kříží nebo jsou slabé, by měly být seříznuty (o jednu třetinu jejich délky).
Omlazující péče
Angrešt, stejně jako jiné druhy keřů a ovocných stromů, vyžadují od majitele náležitou péči. Pouze pomocí zručného řezu můžeme vytvořit dokonalý keř, který bude produkovat působivé výnosy. Řezání by mělo být prováděno pomocí vhodného zařízení. Univerzální nůžky se skvěle hodí na tenké nebo tlusté větve. Nezapomeňte na ochranné rukavice!
Důležitou fází řezu angreštů je tzv omlazující střih. To je zvláště důležitý moment, zvláště když máme starší sazenice keřovitých nebo standardních angreštů. Zmlazovací řez se doporučuje i u rostlin, o které dosud nebylo náležitě pečováno. To by mělo být provedeno na jaře - pak musíte odstranit většinu výhonků a ponechat pět nejsilnějších. V příštím roce potřebujeme zkrátit nejsilnější větve o jednu třetinu jejich délky. Křížící se nebo odumřelé výhonky odřízněte. Takové ošetření má pozitivní vliv na stav keře, což vede k lepším výnosům v příští sezóně.
Angrešt plodí na 2-, 3- a 4letých výhonech, proto každý rok brzy na jaře vyřežeme všechny pětileté a starší větve starých rostlin.
Navíc ve standardní formě (takové malé angreštové stromky jsou naroubovány na zlatý rybíz) by měl být hlavní výhon pravidelně očištěn od bočních výhonků.