Produktové dotazy: 730 829 745

Kdy a jak byste měli prořezávat angrešt?

Angrešt je jedním z nejoblíbenějších keřů v polských zahradách. Produkuje ovoce, které je zdrojem mnoha cenných vitamínů. Keře angreštu vyžadují náležitou péči. Pravidelný řez a prosvětlování větví má pozitivní vliv na kondici rostliny a umožňuje mnohem vyšší výnosy.

Krásná zahrada vyžaduje náležitou péči. O každou součást našeho domácího prostoru bychom měli náležitě pečovat, zejména ořezávat. Nejinak je tomu v případě ovocných keřů jako je angrešt. Je to nenáročná rostlina, o kterou se dobře postarají i začínající zahradníci. Pravidelný řez angreštů je nesmírně důležitý a ovlivňuje celkový stav keře. Díky správné péči můžeme rostlině vytvarovat dokonalý tvar a očekávaná úroda bude hojnější. 

Seznam potřebných produktů:

  • zahradní nůžky 
  • zahradní rukavice

Prořezávání mladých sazenic angreštu

Zahrada je naší výkladní skříní. O každou zeleň kolem domu je třeba náležitě pečovat. Díky tomu se budeme moci těšit z rychlého růstu stromů a keřů a také z bohaté úrody. Angrešt je skvělou variantou pro více i méně pokročilé zahrádkáře. Jedná se o drobný ovocný keř, který je nenáročnou rostlinou. 

Keře angreštu porostou téměř na každém povrchu. Pěstování nevyžaduje zvláštní péči, ale základem by měl být pravidelný řez keře v jednotlivých fázích vývoje. Řezání větví by se mělo provádět, když je sazenice mladá. Angrešt je třeba zastřihnout na jaře, ihned po výsadbě. 

Jak prořezávat keřovitý a odstopkovaný angrešt?

Mezi několika druhy této rostliny můžeme rozlišit dva charakteristické typy - keře keře angreštu trsnatého a standardního. Ten první je na našich zahradách nejrozšířenější. Angrešt v této podobě by měl být řezán v prvním roce po výsadbě. Jednotlivé výhony se vyplatí zastřihovat maximálně ve výšce třetího oka od báze. Ve druhém roce růstu by měla být koruna rentgenována. Musíme odstranit výhony, které vyrůstají ze středu nebo se navzájem kříží. Po třech letech od výsadby zkrátíme mladé (jednoleté) výhony o třetinu jejich délky. 

Péče o kustovnici standardní by měla být založena na prořezávání koruny. Již v prvním roce stojí za zvážení výrazné zkrácení výhonů – klidně i o polovinu. Díky tomuto postupu budeme schopni angrešt správně vést a vytvarovat požadovaný tvar koruny. Ve druhém roce by měla být prozkoumána celá rostlina a všechny výhony, které se kříží nebo jsou slabé, by měly být seříznuty (o jednu třetinu jejich délky). 

Omlazující péče

Angrešt, stejně jako jiné druhy keřů a ovocných stromů, vyžadují od majitele náležitou péči. Pouze pomocí zručného řezu můžeme vytvořit dokonalý keř, který bude produkovat působivé výnosy. Řezání by mělo být prováděno pomocí vhodného zařízení. Univerzální nůžky se skvěle hodí na tenké nebo tlusté větve. Nezapomeňte na ochranné rukavice! 

Důležitou fází řezu angreštů je tzv omlazující střih. To je zvláště důležitý moment, zvláště když máme starší sazenice keřovitých nebo standardních angreštů. Zmlazovací řez se doporučuje i u rostlin, o které dosud nebylo náležitě pečováno. To by mělo být provedeno na jaře - pak musíte odstranit většinu výhonků a ponechat pět nejsilnějších. V příštím roce potřebujeme zkrátit nejsilnější větve o jednu třetinu jejich délky. Křížící se nebo odumřelé výhonky odřízněte. Takové ošetření má pozitivní vliv na stav keře, což vede k lepším výnosům v příští sezóně. 

Angrešt plodí na 2-, 3- a 4letých výhonech, proto každý rok brzy na jaře vyřežeme všechny pětileté a starší větve starých rostlin.

Navíc ve standardní formě (takové malé angreštové stromky jsou naroubovány na zlatý rybíz) by měl být hlavní výhon pravidelně očištěn od bočních výhonků.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Kdy a jak byste měli prořezávat angrešt?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Kdy a jak byste měli prořezávat angrešt?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Kdy a jak byste měli prořezávat angrešt?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Kdy a jak byste měli prořezávat angrešt?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Kdy a jak byste měli prořezávat angrešt?

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Kdy a jak byste měli prořezávat angrešt?

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.