Produktové dotazy: 730 829 745

Kdy a jak prořezávat maliny pro bohatou úrodu

Kdy prořezávat maliny je obvykle určeno odrůdou keře a jeho stářím. Mladé rostliny lze zastřihnout hned po výsadbě, protože se tak lépe rozvětvují. Přečtěte si, jak a kdy prořezávat maliny, abyste si užili jejich ovoce.

Nezapomeňte si naplánovat prořezávání malin na jasný den, kdy neprší. Jinak se místa po odstraněných větvích a výhonech budou déle hojit, což pravděpodobně sníží množství krásných plodů v následujících měsících.

Seznam potřebných produktů:

  • zahradní nůžky
  • rukavice

Kdy stříhat maliny?

Nově vysazené keře maliníku můžete zastřihnout hned po výsadbě, pár centimetrů nad zemí – rostlině to usnadní rašení nových výhonů. V případě starších keřů plánujte řez na jaře nebo na podzim, podle odrůdy, kterou jste do zahrady vybrali.

Jak prořezávat maliny?

Prořezávání malin na jaře zahrnuje především zbavení se větví poškozených mrazem a větví viditelně oslabených. Keře navíc vyžadují ředění keřů, tedy vyřezávání přerostlých větví. U letně plodících odrůd maliníku je nejlepší odstranit dvouleté výhony hned po sklizni a připravit tak místo pro růst mladých výhonků.  

Pokud keř roste výrazně bokem, vyplatí se zastřihnout vyčnívající výhony, nejlépe asi 5 cm nad kořenem. Zbylé větve díky tomu získají adekvátní prostor pro „chytání“ světla a dostatek prostoru pro růst nových poupat. To je nejlepší způsob, jak získat velké, zdravé ovoce v létě.

Prořezávání podzimních malin probíhá, když je ovoce prakticky pryč. Pak je potřeba keře připravit na zimu. V tomto případě nejde o prořídnutí větví, ale o jejich výraznou redukci. Odstraňte ty, které přinesly ovoce, a také se zbavte přebytečných mladých výhonků. To by mělo být provedeno blízko země pomocí ostrých zahradnických nůžek. Je důležité to udělat před mrazem – jinak snížíte mrazuvzdornost rostliny.

Prořezávání malin - tipy pro pěstitele

Pokud plánujete pěstovat malinovou zahradu, budete potřebovat další informace, které zvýší šanci na bohatou úrodu:

  1. Maliny pěstujte v mírně kyselé půdě (5,5–6,5 pH), nejlépe bohaté na dusík a humus. To jsou optimální podmínky, které způsobují, že keř vytváří silné vegetační výhony. Před zarytím sazenic zryjte místo pěstování a promíchejte půdu s humusem. Obohatíte tak půdu o cenné živiny a zlepšíte plodnost keřů v následujících letech.
  2. Jarní řez malin by měl být proveden do konce dubna. Podzimní odrůdy zkraťte v srpnu (pokud jsou keře dvouleté) nebo v listopadu (u jednoletých rostlin). 
  3. K prořezávání malinových keřů použijte ostrý zahradní nůžky , nejlépe model s dlouhými násadami - ujistěte se, že řezy jsou bezpečné a nezpůsobují nadměrné štípání odřezaného úlomku. Ujistěte se také, že máte v bezpečí ruce a noste ochranné rukavice
  4. Pokud keř roste výrazně do strany, přečnívající části odřízněte, aby vznikl keř zcela nový. 
  5. Mrtvé výhonky poškozené mrazem vyhoďte nebo je spalte na ohni. Ty, které jsou v dobrém stavu, dejte do kompostéru. 
  6. Maliny nemají žádné zvláštní nároky na péči kromě řezu a správného hnojení. Nejlepším způsobem, jak zajistit vhodnou minerální rovnováhu keřů, je provést rozbor půdy. Existují však některé jasné signály, že rostlina potřebuje specifické prvky. Žloutající listy na okrajích ukazují na nedostatek draslíku. Hnědá barva a padající listy jsou příznaky nedostatku hořčíku a příliš rychlý růst listů a intenzivní tmavě zelená barva jsou příznaky příliš velkého množství dusíku v půdě.
  7. Opakující se odrůdy, nazývané podzimní maliny, jsou velmi oblíbené díky možnosti ekologického pěstování (bez chemické ochrany) a snadnější péči. Po sklizni lze z pozemku odstranit všechny výhonky spolu s různými škůdci a chorobami. Na jaře rostliny tvoří nové výhonky. 
  8. Pokud jsou příznivé povětrnostní podmínky (dlouhý a teplý podzim), lze podzimní maliny sklízet i do prvního mrazu.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak a kdy prořezávat maliny? Průvodce

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak a kdy prořezávat maliny? Průvodce

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak a kdy prořezávat maliny? Průvodce

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak a kdy prořezávat maliny? Průvodce

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak a kdy prořezávat maliny? Průvodce

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Jak a kdy prořezávat maliny? Průvodce

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.