Produktové dotazy: 730 829 745

Kdy bude lepší volbou frézovací drtič a kdy nožový?

Sekáček je zařízení vybavené otočnou deskou s alespoň jedním nožem (obvykle 2 až 4). Pomocí nožů se větve nařežou na malé kousky, které lze následně použít při mulčování nebo jako kompost. 

Který drtič větví je nejlepší?

Kvalitní drtič větví si poradí se suchými i čerstvými větvičkami. Standardní tloušťka kusů, které lze skartovat, jsou 4 centimetry. Nože by měly být ostré, proto je nejlepší kupovat vybavení s nejkvalitnějšími ocelovými čepelemi. Samozřejmě se časem znehodnocují – pak je potřeba je znovu nabrousit. 

V nožovém drtiči, když jsou větve uvnitř, čepele je přitlačí a nakrájí na malé kousky. V případě frézovacích modelů si zařízení tahá větve samo, takže práce je rychlejší a pohodlnější.  Nožový drtič je nejlevnější a nejjednodušší na konstrukci verze tohoto typu zařízení.  Pro řezání větších a tvrdších větví použijte nožový model se šnekovým pohonem, zatímco s nejtlustším odpadem si poradí frézovací drtič. 

Nožové i fázové drtiče mohou být poháněny elektřinou a spalováním.  Spalovací modely jsou efektivnější, mohou pracovat déle a řezat silnější prvky. Elektrické přístroje naopak nejlépe fungují v malých prostorách a díky tichému chodu nezpůsobují zbytečný hluk. 

Suma sumárum, pro nejsilnější větve je nejlepší použít nůž nebo frézovací drtič s nejvyšším možným výkonem.  Příliš slabé zařízení se může při práci s velmi silnými kusy zaseknout. Před zakoupením zařízení bychom si měli ověřit údaje o přípustné tloušťce větve uvedené na plášti zařízení. Velkým komfortem bude funkce vytahování větví. To usnadní práci tomu, kdo podává dřevo do drtiče. Když se zařízení ucpe, funkce zpátečky vám pomůže vyčistit jej. Bezpečnostní spínač však může odpojit zařízení, pokud je zablokováno, čímž chrání motor před poškozením. Drtič vybavený košem, ve kterém štěpka dosedá, nám ušetří práci jak při úklidu, tak při transportu nařezaného dřeva. 

Jaký štěpkovač si vybrat?

Štěpkovač větví funguje trochu jinak než drtič. Zařízení je vybaveno ozubenou hlavou, která se otáčí vzhledem k přítlačné desce. Výsledkem jsou drcené větve, ale ve větších kusech než ty, které vycházejí zpod drtičových nožů. Takové dřevo je často příliš velké na to, aby se stalo součástí kompostu, protože trvá příliš dlouho, než se rozloží. Dřevní hmota může být použita k vytápění nebo jako mulč. 

Práce se skartovačkou (zejména výkonnější) může způsobovat hluk. Ve srovnání s tímto zařízením pracuje štěpkovač mnohem tišeji. Jeho hlava se totiž otáčí pomaleji než nože, což znamená, že nedochází k vibracím ani hluku. Vzhledem k pomalejšímu chodu zařízení může být obtížnější drtit tvrdou kůru čerstvých větví. Proto se doporučuje štípat pouze suché dřevo ve štěpkovači, dřevo odleželé minimálně 14 dní. 

Při práci se skartovačkou byste také měli dodržovat pár zásad. Vzhledem k tomu, že stroj může během provozu trhat a dokonce způsobit vymrštění větví, je nejlepší používat ochranné brýle a rukavice. Pokud máme co do činění se zařízením, které při provozu generuje velký hluk, vyplatí se pořídit si také příslušenství k ochraně sluchu. Větve s listy by se neměly vkládat do drtiče, protože by mohlo dojít k ucpání výstupu v zařízení. Pokud se zařízení z jakéhokoli důvodu zablokuje, nikdy by se nemělo během provozu odemykat. Nejprve musíte odpojit stroj od zdroje napájení. Nedemontujte žádné kryty ani jiné součásti, protože by to mohlo vést k nebezpečným situacím. 

Po dokončení práce by měly být nožové i řezací skartovačky umístěny do úložného prostoru.  Vlhkost má negativní dopad na jejich čepele. Po práci se také vyplatí zkontrolovat, zda nejsou ucpané větrací otvory, mohlo by dojít k přehřátí přístroje a v důsledku toho k jeho rychlejšímu opotřebení. Stroje se spalovacím motorem by měly být pravidelně udržovány a vzduchové filtry by měly být pravidelně čištěny. Stejně jako u všech spalovacích motorů je také potřeba vyměnit motorový olej a zapalovací svíčky.

 

 

 

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Kdy bude lepší volbou frézovací drtič a kdy nožový?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Kdy bude lepší volbou frézovací drtič a kdy nožový?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Kdy bude lepší volbou frézovací drtič a kdy nožový?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Kdy bude lepší volbou frézovací drtič a kdy nožový?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Kdy bude lepší volbou frézovací drtič a kdy nožový?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Kdy bude lepší volbou frézovací drtič a kdy nožový?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.