Produktové dotazy: 730 829 745

Květ Ismena - jak pěstovat hymenopsis?

Ismena je teplomilná rostlina z tropických oblastí Ameriky. V našich klimatických podmínkách může její pěstování způsobovat určité problémy. Rostlinu je potřeba vyhrabat ze země a přezimovat v interiéru, aby příští léto krásně kvetla. Co dalšího stojí za to vědět o pěstování ismena?

Ismena je květina výjimečně exotického vzhledu, která bude vypadat skvěle, když ji vysadíte ve skupině na záhon. Hymenopsis lze osázet i jinými letními kvetoucími cibulovinami. 

Seznam potřebných produktů:

  • zahradní rukavice
  • rýč
  • hrábě

Ismena – charakteristika

Ismena, nazývaná také hymenopsis, je cibulovitá rostlina. Jeho přirozeným prostředím je především Mexiko, proto je to teplomilný druh. Listy trvalky jsou dlouhé a tuhé, shromážděné v růžici. Mezi nimi vyrůstají výhonky zakončené pupečníkovitými květenstvími. Má velmi silné, dužnaté výhony, které mohou dosahovat délky až 90 cm. Hymenoptera kvete na jaře nebo v létě, nejčastěji v červnu nebo červenci, někdy také v srpnu. Květy ismény jsou velmi charakteristické - zkroucené, s úponky visícími z okvětních lístků. Mají bílou barvu a vydávají velmi příjemnou a intenzivní vůni, která přitahuje opylující hmyz.

Nejběžnější hymenopsis v našich zahradách je odrůda 'Festalis' se sněhově bílými květy. Odrůdy peruánské a okázalé ismena se vyznačují krémovým a žlutým květenstvím.

Rostlina dodá vašemu zahradnímu záhonu exotický charakter. Dobře vypadá ve skupinkách, ale lze ji kombinovat i s jinými rostlinami. Jiné cibulnaté rostliny, jako jsou kosatce a mečíky, jsou vynikajícími společníky hymenopsis. Ismena se pěstuje i v nádobách na balkóně nebo terase.

Ismena se také pěstuje jako řezaná květina, i když kvete poměrně krátce.

Ismena – požadavky a péče

Teplomilná ismena z tropických oblastí Ameriky potřebuje pro efektivní růst a kvetení hodně slunce. Mělo by mu být poskytnuto slunné, teplé a chráněné místo před větrem. Rostlina dobře roste v úrodné, propustné a dosti vlhké půdě. Ismena špatně snáší chlad, proto se doporučuje pěstovat ji v květináči doma nebo ve skleníku. Ven se dá vytáhnout jen v teplejších měsících, kdy teplota přesahuje 15 stupňů Celsia.

Péče o Ismenu spočívá především ve správném zavlažování a hnojení. Substrát musí být neustále vlhký, ale ne přemočený, proto se doporučuje mírná zálivka. Hymenoptera vysazená v květináčích a zahradní rostliny vyžadují během sucha o něco častější zálivku. Když rostlina vyvine první poupata, můžete ji začít krmit vícesložkovými hnojivy pro kvetoucí rostliny. Ismena by se měla krmit každé 2 týdny a poté ještě 2 měsíce po odkvětu, aby se také vyživily její cibule.

Zavlažování se přeruší v druhé polovině srpna, aby se rostlina dobře připravila na zimu. Listy pomalu žloutnou a usychají.

Hymenopsis není mrazuvzdorná rostlina, proto vyžaduje zimování v interiéru. Obvykle byste měli v září vykopat cibule ismenů a uložit je do krabic pohřbených pod vrstvou pilin nebo rašeliny. Boxy jsou umístěny v místnosti, kde je teplota 16-18 stupňů Celsia. Ismény pěstované doma v květináčích lze zimovat bez vykopávání cibulí, ale na podzim je třeba zastavit zálivku.

Bohužel isménu napadá nebezpečná choroba – červená skvrnitost kořenů a cibulek. Z tohoto důvodu musí být během vegetačního období a během zimního skladování cibulovin zachován vhodný výběr.

Ismena – jak sázet cibuloviny?

Vzhledem k její lásce k teplu se doporučuje pěstovat ismenu v květináči - to není vždy možné v zemi. Pokud se však rozhodneme pro pěstování blanokřídlých na záhoně, je třeba místo pro rostlinu řádně připravit. Před zahájením práce se vyplatí nasadit si zahradní rukavice, které ochrání ruce před nečistotami a případným pořezáním. Poté je třeba půdu odplevelit, zrýt rýčem a uvolnit hráběmi. Vyplatí se smíchat původní zeminu s kompostem. Žárovky se umístí do otvorů ve vzdálenosti nejméně 10 cm. Na dně musíte vytvořit drenáž a cibulky zasypat zeminou tak, aby jejich hrdlo mírně vyčnívalo nad zem.

Při výsadbě cibulí ismena do květináče by měla být nádoba naplněna úrodnou a propustnou půdou, nejlépe smíchanou s kompostem. Na dně květináče musí být drenážní vrstva z keramzitu nebo oblázků. Minimální průměr květináče pro jednu cibuli ismena je 10 cm. Při výsadbě rostliny nezapomeňte, že její krk by měl mírně vyčnívat nad zemí. 

Můžete také zkusit zasadit blanokřídlé na vaší zahradě. V roce před výsadbou můžete půdu obohatit kompostem nebo dobře rozloženou kravskou trávou. Cibule Ismeny se vysazují do země koncem dubna a května. Měl by být vysazen v rozestupech 20-30 cm, do hloubky 15 cm. Je důležité, aby vrcholy žárovek byly pokryty tenkou vrstvou země.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Květ Ismena - jak pěstovat hymenopsis?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Květ Ismena - jak pěstovat hymenopsis?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Květ Ismena - jak pěstovat hymenopsis?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Květ Ismena - jak pěstovat hymenopsis?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Květ Ismena - jak pěstovat hymenopsis?

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Květ Ismena - jak pěstovat hymenopsis?

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.