Produktové dotazy: 730 829 745

Péče o vřesy: Jak a kdy správně prořezávat pro bohaté kvetení

Péče o vřesy není složitá, zvládnete ji hravě, pokud si je budete pamatovat pravidelně zastřihávat. Pro bohatý růst a bohaté kvetení by toto ošetření mělo být prováděno každý rok na jaře. Při řezání vřesu byste měli věnovat pozornost několika věcem.

Vřesy jsou krásné rostliny, které po dlouhou dobu zdobí naše zahrady hustými trsy květů. Nemají vysoké nároky, proto jsou vhodné i pro amatérské zahradníky. Mají rádi slunné a suché polohy a kyselou půdu. Mezi nejdůležitější ošetřovací kúry patří mírná zálivka v období sucha, posyp rašelinou během vegetace, mulčování a samozřejmě pravidelný řez.

Proč byste měli prořezávat vřes?

Řez vřesu je jedním z nejdůležitějších postupů péče při pěstování těchto rostlin. Pokud se zdržíte řezu, trsy květů výrazně prořídnou a jednotlivé výhony budou trčet a vypadají nevábně. Řezání vřesu je proto nezbytné, pokud chcete kompaktní a krásné trsy vřesu.

Nepravidelný řez těchto rostlin může také vést k jejich úhynu. Stonky nestříhaného vřesu mohou časem zdřevnavět a ztvrdnout a v důsledku toho nemusí poskytovat vodu a živiny z půdy do horních částí keře.

Kdy stříhat vřes?

Vřesy by se měly stříhat každý rok po zimě, nejlépe po skončení mrazů. Rostliny jsou po seřezání méně odolné vůči chladu, proto se vyplatí dodatečně je přikrýt agrotextilií, větvemi jehličnanů nebo jutovou tkaninou, aby nevymrzly. Dlouhé výhony účinně chrání keře proti chladu, takže kvůli mrazům by se vřes na podzim neměl řezat. U odrůd, které kvetou v létě nebo koncem léta, je vhodné tento postup provést na přelomu března a dubna. Vřesy, které kvetou na jaře, je vhodné seříznout po odkvětu, tedy v květnu nebo červnu. To poskytne ostříhaným rostlinám čas, aby si do léta vytvořily poupata na nových výhonech. 

Stříhání vřesu po zimě krok za krokem

Když na jaře začínáte stříhat vřes, stojí za to vědět, jak správně řezat keře a jak to udělat, aby nedošlo k poškození rostliny.

Při řezání vřesu se vyplatí používat nástroje, které se nejen pohodlně používají, ale jsou také bezpečné pro jemné výhonky rostlin. K zastřihování malých trsů můžete použít nůžky nebo ostrý prořezávač.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Stříhání vřesu krok za krokem – co byste měli vědět?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Stříhání vřesu krok za krokem – co byste měli vědět?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Stříhání vřesu krok za krokem – co byste měli vědět?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Stříhání vřesu krok za krokem – co byste měli vědět?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Stříhání vřesu krok za krokem – co byste měli vědět?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Stříhání vřesu krok za krokem – co byste měli vědět?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.