Produktové dotazy: 730 829 745

Pěstování a péče o exotické kaly: Jak zajistit krásné květy ve vaší zahradě i doma

V květináčích se doma nejčastěji pěstují exotické kaly, pro které jsou polské klimatické podmínky dosti drsné. Některým druhům (např. etiopská cantedeskia) se však bude v zahradním záhonu při správné péči dařit a krásně pokvetou. 

Seznam potřebných produktů:

  • zahradní rukavice
  • rýč
  • hrábě

Calla - vlastnosti a odrůdy

Kala, nebo spíše kala, pochází z exotických částí Afriky a lze ji v polských podmínkách pěstovat v květináčích nebo na zahradě. V druhém případě však bude mít vysoké nároky. Tato rostlina pochází z čeledi picaceae a existuje mnoho jejích odrůd.

Díky šlechtitelským pracím prováděným především v USA, Jižní Africe a na Novém Zélandu se podařilo získat mnoho velmi zajímavých odrůd kalusových lilií, které mohou ozdobit naši zahradu.

Kalasy v květináčích kvetou od prosince do dubna a ty pěstované v zemi od června. Jejich květenství jsou složena z charakteristického velkého klasu obaleného pochvou ve tvaru lodičky. Kalasy kvetou v závislosti na odrůdě bíle, žlutě, růžově, červeně nebo fialově. Najdeme i dvoubarevné varianty. Rostliny dosahují výšky až kolem 100 cm. Jejich listy jsou masité, se zajímavým zbarvením.

Calla - pěstování v zemi

V případě exotické kaly se vyplatí zajistit vhodné podmínky pro pěstování. Rostlina má díky svému původu vysoké nároky na pěstování v zemi. Polské klimatické podmínky pro ni mohou být poměrně drsné, a proto se kala nejčastěji pěstuje doma. Pro zahradní pěstování se nejlépe hodí etiopská cantedesca. Pro rostlinu by mělo být připraveno místo bez plevele, zemina vyrytá rýčem a kypřená hráběmi.

Callas pěstované v zemi by měly být umístěny na dobře slunečném místě chráněném před větrem. Mají rádi vlhkost a vysoké teploty. Vhodná půda pro tyto rostliny bude úrodná, humózní a vlhká, s pH blízkým neutrálnímu. Vyplatí se je pravidelně zalévat a když odkvetou, rosit jejich listy. Během vegetačního období lze kalu několikrát přihnojit vícesložkovými hnojivy pro kvetoucí rostliny.

Cantedeskia obvykle kvete na zahradě koncem léta, ale pokud chceme její kvetení urychlit, můžeme rostlinu začít pěstovat v květináči pod krytem již dříve. Vzhledem k tomu, že kaly nejsou mrazuvzdorné, je nutné je po odkvětu (většinou v září) vykopávat. Rostliny lze přezimovat doma v květináči a po posledním mrazíku přesadit na zahradu. Během této doby nevyžadují zalévání.

Calla - péče o květináče

Pěstování této rostliny doma by nemělo činit žádné problémy ani pro začínajícího zahradníka. Kala v květináči má ráda teplo a slunce, ale neměla by být vystavena přímému slunci. Příliš mnoho slunečního záření může způsobit spálení listů. Nádobu na kala se vyplatí naplnit úrodnou, humózní zeminou – můžete použít univerzální květinovou zeminu, kterou dostanete v zahradnictví. Substrát by měl být neustále vlhký, proto nezapomeňte rostlinu pravidelně zalévat. Během vegetačního období by měla být kala také stříkána vodou, aby se zabránilo jejím květenstvím.

Hnojení rostliny kala pěstované v květináči je také důležitým krokem péče. Ošetření lze opakovat 1x týdně vícesložkovými hnojivy.

Rostlina pěstovaná doma kvete od prosince do dubna. Kala v květináči by neměla být vystavena příliš vysoké teplotě. Nejlepší teplota bude 13-16 stupňů od února do května. Když v květnu usne, měli byste přestat zalévat a hnojit. Během tohoto období bude optimální teplota vzduchu pro rostlinu 10 stupňů Celsia. Calla by měla mít také přístup ke slunci, ale nemůže být přímo vystavena slunečnímu záření. Přesazení do jiného květináče by mělo být provedeno v srpnu.

Jednotlivé kaly by měly být umístěny v květináči o průměru 15-20 cm. Ujistěte se, že jejich oddenky jsou ponořeny do hloubky 8 cm. Ideální bude rašelinová zemina smíchaná s trochou rašeliny. To bude mít za následek lepší strukturu substrátu a půda bude udržovat lepší úroveň vlhkosti.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Calla - pěstování v zahradě a květináčích

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Calla - pěstování v zahradě a květináčích

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Calla - pěstování v zahradě a květináčích

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Calla - pěstování v zahradě a květináčích

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Calla - pěstování v zahradě a květináčích

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Calla - pěstování v zahradě a květináčích

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.