Produktové dotazy: 730 829 745

Pěstování hlíznatých begónií: Kompletní průvodce výsadbou a péčí

Přestože jsou hlíznaté begónie nejčastěji k vidění v květináčích na terasách, parapetech či zahradách, lze tuto květinu s úspěchem pěstovat i v interiéru. Než si sazenice zakoupíte, najděte pro svou novou rostlinu vhodné místo a připravte si květináče s drenážním otvorem. Výsadba je neuvěřitelně snadná.

Seznam potřebných produktů:

  • zahradní rukavice
  • rýč
  • prořezávač

Jaké podmínky jsou vhodné pro výsadbu hlíznaté begonie?

Této rostlině se daří v mírných podmínkách. Nevystavujte jej přímo ostrému slunci a najděte si mírně zastíněné, ale teplé místo. Begonie na balkon nebo terasu je častou volbou začínajících příznivců zahradničení. Pokud se rozhodnete pěstovat tyto květiny ve vaší zahradě , nezapomeňte se ujistit, že půda je vhodná. Mají rádi úrodnou, propustnou půdu s mírně kyselým pH. Pro begónii je nejlepší mít do nádoby nasypanou malou vrstvu štěrku. 

Důležitá je pravidelná zálivka. Musíte však pamatovat na to, že begónie na zahradu, stejně jako hrnkové begónie, nesnášejí zaplavení velkým množstvím vody, protože snadno hnijí. Ujistěte se, že nepotřebná voda může volně odtékat z květináčů.

Výsadba a péče o begónie

Begonie se vyvíjejí z podzemních hlíz, které se podobají květinovým cibulkám. Kupte si je u spolehlivého prodejce, abyste měli jistotu, že jsou té nejvyšší kvality. Někdy se v hlízách před zasazením do země vyvinou výhonkové pupeny – to je dobré znamení, že rostliny jsou zdravé a v dobré kondici. Dávejte však pozor, abyste je nepoškodili.

Chcete-li správně zasadit hlíznaté begonie, musíte:

  • připravte hrnec s odtokem na vodu
  • do květináče nasypte zeminu a vytvořte v ní prohlubeň o velikosti kupované hlízy. Nemělo by být příliš hluboké, protože begónie se vysazují mělce
  • jemně vyjměte rostlinu z původního plastového květináče a přeneste celý kořenový systém do připraveného výklenku
  • zakryjte zeminou a zeminu lehce přitlačte

V závislosti na odrůdě begónie vyklíčí během několika týdnů nebo měsíců.

Jak zasadit hlíznaté begonie?

Begonie se vysazují na jaře – můžete to udělat i v březnu, pokud chcete, aby květy kvetly koncem jara nebo v létě. Pokud to uděláte později, nic špatného se nestane. Rostlina to přijme, i když pravděpodobně nestihne vyvinout květy nebo se objeví se značným zpožděním. Navrhovaný vhodnější termín pro výsadbu je druhá polovina května, protože hlíznaté begónie nemají rády nízké teploty.

Důležitý je způsob výsadby begónií. Konkávní část hlízy by měla směřovat nahoru. Nejlepší je předem ošetřit hlízy begonie fungicidem.

Jak se o begónie starat?

Péče o různé druhy begónií se příliš neliší ani není obtížná. Tato rostlina má poměrně vysoké nároky na vodu a živiny, proto dbejte na to, aby půda, do které květiny sázíte, byla vždy mírně vlhká, ale ne přemokřená. Během růstu rostliny sledujte stav půdy a v případě potřeby zvyšte intenzitu zavlažování. 

Některé druhy begónií vyžadují více hnojení než jiné odrůdy (např. kaskádová begonie). Jedná se o vytrvalé rostliny, takže potřebují časté hnojení po celou sezónu. Existují dokonce hnojiva vytvořená speciálně pro tyto květiny.

Zimování hlíznaté begonie

Hlíznatá begonie nesnáší mráz. Po prvním mrazu je třeba hlízy begónie vykopat, vysušit na větraném tmavém místě a poté očistit od zbytků výhonků. Hlízy by měly být umístěny v jednotlivých vrstvách v prolamované krabici. Na zimu je třeba je skladovat v chladné místnosti při teplotě 6–10 stupňů Celsia a předem zasypat rašelinou nebo pilinami. Bohužel někdy některé hlízy na jaře nezačnou růst. Nejjednodušším řešením je koupit si od výrobce již kvetoucí rostlinu, kterou můžeme ihned vysadit na zahradě nebo na balkoně.

S jakými dalšími květinami se vyplatí begónie kombinovat?

Hlíznaté begónie jsou vhodné květiny do květináčů a zahrad, ale také k výsadbě do jezírek a skalek. Na běžný záhon byste měli volit rostliny s podobnými nároky. Efektivního složení dosáhnete použitím sezónních a neustále kvetoucích rostlin, jako jsou: různé druhy begónií (begonie závěsná, begonie královská nebo dračí), muškáty, měsíčky, lesklé šalvěje atd.

Dlouho kvetoucí rostliny budou zdobit vaši zahradu, balkon nebo terasu od pozdního jara až do prvních mrazíků.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Begonie hlíznatá - pěstování a péče o begónie doma nebo na zahradě

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Begonie hlíznatá - pěstování a péče o begónie doma nebo na zahradě

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Begonie hlíznatá - pěstování a péče o begónie doma nebo na zahradě

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Begonie hlíznatá - pěstování a péče o begónie doma nebo na zahradě

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Begonie hlíznatá - pěstování a péče o begónie doma nebo na zahradě

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Begonie hlíznatá - pěstování a péče o begónie doma nebo na zahradě

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.