Produktové dotazy: 730 829 745

Pěstování sladkého hrachu: Kdy vysévat a jak se starat o tuto krásnou rostlinu

Hrách je rostlina, která má květy s jemnou a příjemnou vůní. Dá se pěstovat na balkóně, terase a dokonce i u plotu na zahradě. Poradíme vám, kdy vysévat a jak se o hrášek starat.

Sladký hrách je malá liána, která šplhá po pergolách, altánech, prolamovaných mřížích nebo jiných typech podpěr. Vyplatí se mu zajistit vhodnou polohu a dát si práci s jeho pěstováním, aby nám zpříjemnil čas venku jemnou vůní a krásnými květy.

Seznam potřebných produktů:

  • zahradní rukavice
  • rýč
  • hrábě

Sladký hrách - vlastnosti a odrůdy

Sladký hrách je jednoletá popínavá rostlina, která rychle roste a v závislosti na odrůdě dosahuje výšky 20 až 250 cm. Patří do čeledi bobovitých a jejím přirozeným prostředím je Středozemní moře, konkrétně Sicílie. Rostlina má dlouhé a štíhlé výhony pokryté drobnými lístky a šlahouny, díky kterým se šplhá po oporách, jako jsou balkony, zábradlí terasy nebo ploty.

Sladký hrášek kvete od června do srpna. Jeho malé papilionovité květy jsou shromážděny v hroznech a intenzivně voní. Květy mají strukturu typickou pro luštěniny (horní okvětní lístek zvaný plachta, dvě boční křídla a spodní okvětní lístek zvaný loďka). Jejich barva závisí na odrůdě rostliny. Zde jsou některé z nejzajímavějších:

  • 'Senator' – má krémové květy pokryté charakteristickými vínovými a fialovými vzory
  • 'Kenneth' – vyniká svými intenzivně červenými květy
  • 'Amerika' – hrách s bílými a červenými květy
  • 'Villa Roma White' – zakrslá odrůda s bílými květy

Sladký hrášek na balkóně, na zahradě, u plotu

Sladký hrášek na balkoně nebo terase bude atraktivní ozdobou balustrády. Pěstuje se v květináči a nepotřebuje pevné podpěry - jeho jemné, štíhlé výhonky mohou úspěšně šplhat přes prolamované mříže.

Hrách vypadá skvěle i zasazený do záhonu u plotu. Vinná réva přiléhající k plotu bude dobrou společností pro quinou, denivky nebo levanduli. Touto rostlinou s krásnou vůní můžete ozdobit i místo k odpočinku na zahradě. Skvěle se hodí k pěstování k altánku, pergole nebo oblouku a při odpočinku nás bude provázet příjemná vůně hrášku.

Sladký hrášek se skvěle hodí i jako řezané květiny.

Sladký hrášek - požadavky a péče

Sladký hrách potřebuje k efektivnímu kvetení slunce – vyplatí se jej vysadit na teplá, před větrem chráněná a dobře osluněná místa. Rostlina preferuje úrodnou, propustnou a humózní půdu. Substrát by měl být vápenatý a měl by mít pH 7,0-7,5. Je to poměrně „žravá“ květina. Při přípravě stanoviště je třeba jej důkladně odplevelit a zrýt rýčem, přičemž zeminu promícháme s kompostovaným hnojem nebo kompostem. Substrát vyžaduje také kypření hráběmi.

Po vysazení je dobré hrášek každé 2-3 týdny přihnojit. Dobře poslouží organická nebo vícesložková hnojiva pro kvetoucí rostliny, která mají správný poměr fosforu, draslíku a dusíku. Hrách se zalévá mírně, ale během sucha o něco častěji. Vyplatí se také odstranit odkvetlá květenství.

Pamatujte, že vysoké odrůdy sladkého hrášku vyžadují podpěry - jejich réva může vylézt na plot, pergolu, prolamovanou mříž nebo balustrádu.

Sladký hrášek - jak a kdy zasít?

Hrách se pěstuje tak, že se semena vysévají přímo do země nebo se sadba připraví předem (v lednu nebo únoru). Druhá metoda výrazně urychluje kvetení rostliny. Za tímto účelem se semena hrachu umístí do země v nádobách nebo nádobách, které by měly být umístěny ve vyhřívané a slunné místnosti. Sazenice hrachu lze vysadit na trvalé stanoviště v dubnu (nejlépe při venkovních teplotách nad nulou) ve vzdálenosti asi 25 cm. Sazenice by se měly před výsadbou asi týden otužovat vynesením ven – zpočátku jen za slunečných dnů, a pak je nechat přes noc. 

Semena hrachu lze také vysévat přímo do země v dubnu. Do jamky je třeba umístit 2-3 semena a pravidelně je zalévat. Když se sazenice objeví, vyberte nejsilnější a zbytek přerušte.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Sladký hrášek - požadavky, odrůdy, péče

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Sladký hrášek - požadavky, odrůdy, péče

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Sladký hrášek - požadavky, odrůdy, péče

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Sladký hrášek - požadavky, odrůdy, péče

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Sladký hrášek - požadavky, odrůdy, péče

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Sladký hrášek - požadavky, odrůdy, péče

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.