Produktové dotazy: 730 829 745

Pěstování Tritoma racema: Exotická hořící pochodeň ve vaší zahradě

Trytoma racema je vytrvalá rostlina orientálního původu a stejně exotického vzhledu. Pro nezvyklou barvu květenství se jí také říká hořící pochodeň. Poradíme vám, jaké půdní a stanovištní podmínky pro Tritomu na zahradě zajistit a jak o ni pečovat.

Tato rostlina pochází z Jižní Afriky, ale pěstuje se i v jiných částech světa, včetně Polska. Pro úspěšné pěstování Tritoma racema na domácí zahradě je třeba ji v zimě chránit a půdu dobře odvodnit.

Seznam potřebných produktů:

  • zahradní rukavice
  • rýč
  • hrábě

Tritoma hydatidiform – charakteristika

Trytoma racema je vytrvalá bylina z Jižní Afriky a Madagaskaru. Její exotický původ je jasně patrný v orientálním vzhledu rostliny a teplomilných požadavcích. Trvalka tvoří krátké podzemní oddenky, ze kterých vyrůstají úzké, dlouhé a žlabovité listy. Vytvářejí růžici, z jejíhož středu během kvetení končí tuhý stonek s neobvyklým květenstvím. Rostlina kvete celé léto, od června do září. Jeho květy jsou shromážděny v dlouhých shlucích několika barev - od oranžové po červenou. Nejčastěji se spodní část květenství stává světlou, zatímco horní část tmavne. Díky ohnivým odstínům tritoma vypadá rostlina nejen orientálně, ale také výjimečně atraktivně. Květenství je podlouhlé a až 11 cm dlouhé. V závislosti na odrůdě dosahují tyto trvalky výšky 60 až asi 100 cm.

Trsy Tritoma se pěstují na záhonech ve skupinách - např. 5-10 kusů - nebo ve společnosti jiných kvetoucích rostlin. Vytvářejí nádherné kompozice s astry, třapatkami, denivky, delphinium nebo řebříčkem. Zvláště atraktivní exempláře Tritoma mohou působit i jako solitéry. Vypadají skvěle v naturalistických nebo skalkách.

Tritoma hydatidiforme - požadavky a péče

Pěstování Tritoma racema není pro svůj exotický původ a teplomilnou povahu nejjednodušší. Trvalka bude dobře růst, pokud bude mít příznivé stanoviště a půdní podmínky. Vyplatí se ji vysadit na slunné a před větrem chráněné stanoviště. Dobrým nápadem by bylo zasadit knifolia (jiný název) na záhon přiléhající k jižní stěně budovy, který ji ochrání před větrem. Správná půda pro Tritoma bude úrodná, propustná a mírně kyselá.

Péče o hrozen v létě během kvetení pravděpodobně nezpůsobí větší problémy. Trvalka nevyžaduje hnojení a její zavlažování by mělo být mírné, aby byla půda neustále mírně vlhká. Polské zimy však mohou být pro hyacinty problematické. Exotická rostlina není příliš mrazuvzdorná, proto se musí na podzim přikrýt. K tomuto účelu se mimo jiné používají: slaměné rohože nebo jutové tkaniny na obalení listů. Nemůžete použít fólii, protože může způsobit odumření kořenů. Trsy trvalek u země jsou pokryty hromadou rašeliny, kůry, smrkových větviček nebo listí. Přestože rostlina potřebuje v létě zavlažování, v zimě jí může uškodit nadměrná vlhkost. Vyplatí se proto zajistit dobře propustný substrát a případně drenáž, aby zbylá voda nevedla k hnilobě listů nebo dokonce k odumření rostliny.

Trytoma racema – jak zasadit?

Před výsadbou Tritoma raceme by mělo být místo řádně připraveno. Za prvé, rostlina potřebuje dobře odvodněnou půdu. Záhon je také potřeba odplevelit, zrýt rýčem a nakypřít hráběmi.

Trytoma raceme lze pěstovat brzy na jaře výsevem semen ve sklenících. Sazenice by měly být umístěny na dobře osluněném parapetu ve vytápěné místnosti. Sazenice Tritoma clusteru se vysazují na trvalé místo po pominutí nebezpečí mrazů (nejbezpečnější termín je druhá polovina května).

Pokud nemáme doma prostor na přípravu sazenic, můžeme si tritomu vypěstovat z již hotových sazenic. Můžeme je koupit na jaře v zahradnictvích. Hotové sazenice, stejně jako ty připravené ze semínek, vysazujte na záhon až po 15. květnu.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Tritoma hyacint - pěstování, požadavky, péče

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Tritoma hyacint - pěstování, požadavky, péče

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Tritoma hyacint - pěstování, požadavky, péče

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Tritoma hyacint - pěstování, požadavky, péče

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Tritoma hyacint - pěstování, požadavky, péče

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Tritoma hyacint - pěstování, požadavky, péče

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.