Produktové dotazy: 730 829 745

Podzimní úklid zahrady: Jak správně hrabat listí a připravit rostliny na zimu

Když trháme poslední plody ze stromu, sbíráme ze záhonů velmi zralou zeleninu a z našich záhonů už toho moc nezbývá – všichni cítíme, že se blíží čas podzimního úklidu.

I když vám počasí možná moc nepřeje a nálada vybízí k tomu, abyste se zahrabali do deky s knížkou, stojí za to dát si tu loňskou námahu a nechat zahradu na zimu uklizenou – vždyť si to zaslouží.

V pozdním podzimu sečeme trávník naposledy. Uklidíme okrasné trvalky a odřežeme nahnilé a nemocné listy. Semena a hlávky plodů ponechte jako potravu četným zvířatům zimujícím v okolí a mohou poskytnout úkryt i užitečnému hmyzu.

Z opadavých keřů odstraňujeme polámané a nemocné výhony, z jehličnanů spadané listí. Ze země vykopáváme cibulky a hlízy, které nerady zimují v zemi, např. jiřiny, cannas, gladioly. Choulostivé rostliny chráníme zeminou, kůrou nebo agrotextilií. Chytáme listí, které padá do rybníků a odvodňovacích příkopů – nechceme, aby se stalo živnou půdou pro komáry.

Měli byste na podzim shrabat listí?

Podzimní hrabání listí má své zaryté odpůrce i zastánce. Pravda je jako obvykle uprostřed. Jakékoli jednání, které zasahuje do životního prostředí, by mělo mít náležitý čas a zdůvodnění.

Při hrabání listí je nutné

Není dobré ponechat svou zahradu zcela svému osudu. Všude tam, kde jsou terasy, cesty, příjezdové cesty nebo chodníky, je nejprve nutné odstranit listí. Když listy začnou hnít, stává se kluzkým a nebezpečným.

Spadané listí naváté větrem v kombinaci s větvičkami a zbytky ptáků ucpává i okapy a studny. Hrabání listí před naší nemovitostí se nevyhneme, jak nám to ukládá zákon.

A co náš krásný, pěstěný trávník? Sekání trávy před sluncem při vysoké vlhkosti způsobuje rozvoj sněžné plísně nebo houbových chorob. Hrabání listí umožní dostatečný přístup slunečního světla.

Pokud nečistíme spadané listí jehličnatých rostlin, může se na nich vlivem nedostatku světla objevit žluté zabarvení. Toto je také místo, které v této věci vyžaduje naši pozornost.

Když barva listí na zahradě na podzim nebude připomínat krásné barvy přímo z počítačové tapety, ale bude se blížit hnědočerné, můžeme očekávat, že nebude pořádně hnít a nebude se hodit k žádnému užitečnému účelu. Odstraňte listy dříve, než poškodí půdu ve vaší zahradě.

Když můžeme padající listí bez jakýchkoliv výčitek opustit

Jak se ekologické povědomí zvyšuje, objevuje se stále více otázek a odpovědí. Ukazuje se, že listy zúrodňují půdu a zajišťují rovnováhu ekosystému a plní mnoho dalších užitečných funkcí.

Květinové záhony

Zdravé exempláře, které spadly ze stromů, mohou zůstat na záhonech pokrytých půdním porostem a pod keři. Na jaře se částečně rozloží a vytvoří hnojivo zvané listová půda.

Můžeme použít i shrabané listí z jiných částí pozemku. K udržení tepla a ochraně před mrazem má pomoci rozsypaná a vyrovnaná suchá izolační vrstva o tloušťce asi 30 centimetrů. Chráníme tak barvínek, střevlík obecný, břečťan, vřeteno, polyfyzém, pyrethrum, sléz, bršlice velkokvěté, kapradinu adiatum a podobné stálezelené rostliny.

Nezapomínejme ani na choulostivé okrasné trávy, jako je japonská kaskádová tráva. Aby mulč neodfoukl podzimní vítr, přikryjte jej ocelovým pletivem nebo větvemi. Samozřejmě nezapomeneme na jaře odstranit nepotřebnou vrstvu listí.

Na co použít shrabané listí?

Ekologické hnojivo

Z nasbíraných listů můžeme vyrobit levné a přírodní hnojivo. Stačí je vhodit do kompostéru. Vzhledem k tomu, že vlhké listy tvoří hustou, nepropustnou, těžkou hmotu, měla by být jejich vrstva proložena vrstvou písku, kůry nebo nastrouhaných větviček. To zajistí proudění vzduchu do hromady kompostu.

Připravenou listovou směs několikrát do roka obracíme. Pro další urychlení rozkladu organických látek a zároveň jejich obohacení můžete v létě kompost zalévat vodou s přídavkem dusíkatého hnojiva. Získáme tak kvalitní kompostový materiál, bohatý na živiny snadno vstřebatelné rostlinami.

Kompost z listí absorbuje a ukládá velké množství vody, dobře propouští vzduch a také způsobuje blahodárné okyselení půdy – proto se používá na angrešt, brusinky, rybíz, maliny a jahody. Nejlepší kompost lze získat ze zdravých listů javoru, topolu, břízy, lípy a ovocných stromů. Rostliny s vysokým obsahem tříslovin, např . habr, dub nebo ořech.

Jednoduché hnojení půdy

Prázdné záhony se spadaným listím zryjeme i s půdou, tím ji provzdušníme, uvolníme její strukturu a obohatíme o humus.

Útulek pro zvířata

V nezastavěných částech zahrady nebo prázdných záhonech znamenají listy ponechané ježkovi bezpečí a potravu. Stojí za to zajistit přítomnost tohoto malého "bodyguarda" na naší zahradě. Za prvé, ježek likviduje škůdce: slimáky a hmyz. Zbavuje se také mršin malých zvířat, jako jsou ptáci nebo hlodavci.

Spadané listí se bude hodit nejen ježkům. Jakmile se rozloží, poskytují potravu pro bezobratlé, jako jsou žížaly žijící v půdě a lacewings.

Podzimní dekorace

Podzimní listí je úžasný dekorační materiál, má krásné barvy a navozuje hezké asociace. Některé z nich můžete jistě takto využít a vyzdobit si dům podle aktuálního počasí. Mohou to být listové kytice, girlandy, věnce, prvek sušených květinových kompozic nebo doplněk k dětským uměleckým dílům.

Řešení pro méně angažované

Ne všichni netrpělivě čekáme na tento cenný odpad, rozkládající se listí, na podzim. Vlastní dopravou je pak můžete odvézt do blízké kompostárny. Dalším řešením je zabalit je do speciálních pytlů a nechat je ve vhodnou dobu před objektem, aby si je mohla vyzvednout firma působící po konzultaci s obcí.

Co použít na shrabání listí

Pro zkvalitnění postupu naší zahradní práce (přece jen nás na podzim nečeká jen hrabání listí) si můžeme pořídit základní, ale i doplňkové nářadí. V každém zahradním obchodě najdete něco, co nám činnost usnadní a urychlí.

  • Hrablo na koště s charakteristickou vějířovitou strukturou je základním nástrojem s úpravou, která umožňuje měnit rozložení drápů.
  • Klasické drátěné hrábě se díky stabilní konstrukci skvěle hodí na trávu a spletité kořeny.
  • "Tlapky"škrabky na listy - jsou nástroje vyrobené z plastu. Skládá se ze dvou odměrek umístěných na ruce. Díky tomu je přenášení listů z hromádek do pytle mnohem jednodušší.
  • Trakař - samozřejmá věc, uleví páteři a výrazně urychlí práci na zahradě. Většina farem to má.
  • Pokud je naše sekačka vybavena funkcí drcení a mletí listí , pomůže nám i s tímto problémem se vypořádat. Listy jsou vtaženy dovnitř a rozdrceny do připojené nádoby. Takto dobře namleté listí (mulčování) se skvěle hodí pro přidání do kompostu.
  • Vysavače a foukače listí jsou stále oblíbenější, hodí se k úklidu chodníků, cest a příjezdových cest.
  • Rohož na hrabání listí je docela jednoduchý, ale užitečný vynález. Listí je třeba shrabat tak, aby dopadalo na velkou plochu z odolného plastu. Poté se karimatka pomocí úchytů složí do sáčku a obsah se vysype na kompostér.

Pálení podzimního listí – je to dobrý nápad?

Pokud se v naší obci nenachází kompostárna a neplatí úplný zákaz pálení ohňů, zákon umožňuje spalovat nasbírané listí za následujících podmínek: pálení rostlinných zbytků na polích musí probíhat pod stálým dohledem, na vzdálenost min. 100 m od budov, lesů a stojícího obilí a míst pro umístění hromad nebo stohů. Nesmí také narušit silniční provoz.

Vždy pamatujte na to, aby bylo místo, kde pálíte listy, v bezpečí. Kontrolujme množství kouře, protože kdo z nás by chtěl porušovat předpisy o rušení klidu a vystavovat se pokutě nebo nucenému zásahu hasičů?

Nakládání se shrabaným listím tímto způsobem je v dnešní době až krajním řešením a tento typ zahradních prací nedoporučujeme. Nese s sebou mnohem více rizik než užitku, a to nejen pro lidi, ale i pro zvířata a rostliny.

Způsobuje uvolňování karcinogenních uhlovodíků. Částice kouře způsobují alergie, dráždí dýchací ústrojí a vytvářejí ve vzduchu škodlivé látky, jako jsou kyseliny dusičné.

Nebuďte hrobníkem zahrady – hrabejte s rozumem

Otázku, kde listí shrabat a kde nehrabat, bychom měli vyřešit před prvními podzimními lijáky. Pak bude (kromě stavu zahrady) stále těžší se rozhodnout a pustit se do práce. Při zvažování „pro a proti“ vezměme samozřejmě v úvahu zachování rovnováhy v přírodě, ale co je mnohem důležitější: bezpečnost a potřeby členů domácnosti.

 

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Podzim na zahradě - jak připravit zahradu na zimu?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Podzim na zahradě - jak připravit zahradu na zimu?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Podzim na zahradě - jak připravit zahradu na zimu?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Podzim na zahradě - jak připravit zahradu na zimu?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Podzim na zahradě - jak připravit zahradu na zimu?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Podzim na zahradě - jak připravit zahradu na zimu?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.