Produktové dotazy: 730 829 745

Pokládka keramických dlaždic: Jaké nástroje budete potřebovat?

Pokládka keramických obkladů je v jistém smyslu umění, které vyžaduje přesnost, zkušenosti a profesionální oko. Při pokládání keramických obkladů nezapomeňte, že by měly vypadat dobře vizuálně. 

Proto by jejich řezání a uspořádání mělo být provedeno přesně. Tuto činnost podpoří vhodně zvolené obkladačské nástroje, jako je ruční řezačka, přísavky, klínky a další.

Nářadí užitečné při pokládce keramických dlaždic a velkoformátových dlaždic

V dnešní době si na trhu obkladačského nářadí můžeme vybrat z mnoha ručních pomůcek, ale i doplňků a nářadí, které umožňují přesnou obkladačskou práci. Správně vybavená dílna pokladače se promítá nejen do včasné realizace projektu, ale také do kvality a bezpečnosti jeho práce.

Ruční řezačka

Mezi nástroji pro řezání keramických dlaždic nelze nezmínit ruční řezačku. I když se jeho technické parametry v průběhu času měnily, stále je atributem každého specialisty, umožňuje rychlé řezání a zároveň umožňuje jeho přesné provedení.

Ruční nástroje na dlaždice používané k řezání dlaždic mají také výhodu oproti elektrickým strojům, protože na rozdíl od druhých lze je snadno přepravovat z jednoho místa na druhé. Mezi výhody ručních řezaček patří také absence elektrické energie, takže přesné řezy můžete provádět prakticky kdekoli.

Rovné hladítko a zubové hladítko

Rovné stěrky a zubové stěrky jsou zase základním obkladačským nářadím, které využijeme při rozčesávání lepidla. V závislosti na velikosti dlaždic a povrchu, na který je budeme pokládat, byste měli zvolit vhodnou velikost zubů vašeho tmelu. Velikost zubů se volí podle zásady, že čím větší jsou lepené dlaždice a čím je podklad zakřivenější, tím větší by měly být zuby hladítka. Jeho hladkou stranou rozetřeme vrstvu lepicí malty, kterou pak zubatou stranou rovnoměrně pročešeme. Rovná stěrka, nazývaná také injektážní stěrka. je určen k roznášení hmoty používané pro spárování obkladů a dlažeb.

Stěrka na dlaždice

Při nanášení lepidla na ozubenou stěrku se vám bude hodit stěrka na obklady. Jeho pracovní část může mít různé tvary, ale při pokládce dlaždic bude mnohem jednodušší používat ta z pružinové oceli a s pohodlnou rukojetí (dřevěná nebo pryžová). Nezapomínejte také na pravidelné čištění tohoto nástroje od zbytků lepidla, než zaschne.

Spárovací houba

Profesionální houbičky na sběr spárovací hmoty zkrátí dobu potřebnou k čištění spárované plochy a také minimalizují riziko rozmazání naší spárovací hmoty. Navíc tvrdé hrany usnadňují správné profilování. Při nákupu houby stojí za to věnovat pozornost její poréznosti. Platí pravidlo, že houbičky s vysokou pórovitostí jsou vhodnější pro spárování drsných, nerovných povrchů včetně kamene. Na hladkém povrchu bude houbička s menší pórovitostí fungovat mnohem lépe.

Kleště na dlaždice

Kleště na obklady budou skvělým pomocníkem při zarovnávání řezů na rovných obkladech a kamenině. Můžeme je také použít při řezech do dlaždic podél dříve vytvořeného vrypu. Pracovní čelisti jsou velmi tvrdé a obvykle vyrobené z karbidu wolframu a je to určitě nástroj, do kterého se vyplatí investovat.

Dlaždice kříže

Distanční kříže (dlaždice) jsou při pokládce dlaždic neocenitelné. Stabilizují dlaždice na vrstvě lepidla a umožňují získat spáru stejné šířky.

Foraminifera

Děrovačky jsou základní nástroje, které vám umožní vytvořit esteticky příjemný otvor ve středu dlaždice. Vyplatí se zakoupit sadu děrovek s různými průměry, obsahující adaptér a vrtáky, protože toto příslušenství výrazně usnadňuje vytvoření otvoru. A díky wolframové hraně snadno vyřežeme optimální otvor nejen do dlaždic, ale i do jiných materiálů.

Vodováha/laser

Vodováha je pomůcka, která nám umožní kontrolovat polohu dlaždic vůči sobě. Čím delší je naše úroveň, tím větší oblast budeme moci zkontrolovat.

Vrtejte pomocí míchačky lepidla

Vrtačka s míchačkou na lepidlo nám výrazně usnadní a urychlí práci, protože ruční míchání hustého lepidla je nesmírně zdlouhavá a časově náročná činnost. Proto se vyplatí pořídit si specializovanou míchačku na lepicí malty, díky které bude získání lepidla se správnou konzistencí extrémně snadné.

 

Gumové kladivo na dlaždice

Gumové kladívko na obklady dobře poslouží při poklepávání na obklad a pomůže nám jej správně zapustit do lepicí vrstvy. Guma na něm nepoškrábe povrch dlaždice, nezanechá na něm žádné stopy a nezpůsobí praskliny ani třísky.

Důležité je, že výše uvedené obkladačské nástroje se vám budou hodit jak při vlastní rekonstrukci koupelny, tak při provádění profesionálních obkladačských služeb.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Obkladačské nástroje – jaké jsou potřebné nástroje pro pokládku obkladů?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Obkladačské nástroje – jaké jsou potřebné nástroje pro pokládku obkladů?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Obkladačské nástroje – jaké jsou potřebné nástroje pro pokládku obkladů?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Obkladačské nástroje – jaké jsou potřebné nástroje pro pokládku obkladů?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Obkladačské nástroje – jaké jsou potřebné nástroje pro pokládku obkladů?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Obkladačské nástroje – jaké jsou potřebné nástroje pro pokládku obkladů?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.