Produktové dotazy: 730 829 745

Přímořská meruňka: Jak pěstovat a pečovat o atraktivní květinu

Kvetení přímořského lysu probíhá od května do srpna. Rostlina má nejčastěji bílé, někdy růžové nebo fialové květy s jemnou vůní. Alyssum lze pěstovat na záhonu nebo v nádobách. Zjistěte, jak se o ni starat a kdy ji vysévat.

Amaranty přímořské jsou velmi atraktivní květiny, které lze pěstovat nejen na nízkých záhonech, ale i v nádobách na balkoně, terase nebo okenním parapetu. Jejich závěsné formy budou originální alternativou k oblíbeným muškátům nebo surfiniím.

Seznam potřebných produktů:

  • zahradní rukavice
  • rýč
  • zahradní nůžky

Přímořská meruňka – charakteristika

Amarant přímořský, také nazývaný přímořský lobulárie, je jednoletá rostlina, která obvykle dorůstá až 30 cm. Patří do čeledi zelí a pochází ze Středomoří.

Má kompaktní tvar a kopinaté listy pokryté srstí. Charakteristickou ozdobou přímořského lysu jsou drobné a četné květy o průměru cca 0,5 cm. Květy jsou drobné, hvězdicovité. Shromážděné ve shlucích a složené ze čtyř okvětních lístků jsou nejčastěji bílé, ale najdete i šeříky kvetoucí fialově nebo růžově. Produkují jemnou medovou vůni, která přitahuje včely a další opylující hmyz. Proto je to medonosná rostlina.

Meruňka přímořská se nejčastěji vysazuje do nízkých záhonů, mezí nebo skalek. Jeho drobné bílé květy dokážou vytvořit velkolepé květinové koberce. Tyto rostliny také dobře fungují při pěstování v nádobách a květináčích. Na balkoně nebo terase bude závěsná odrůda alyssum vypadat obzvláště atraktivně a stojí za to ji vystavit v květináči umístěném na zábradlí nebo parapetu. Rostlina se skvěle hodí k dalším nízkým květinám, jako jsou verbeny, měsíčky, nízké floxy nebo lesklé šalvěje. 

Smagiczka je ideální pro výsadbu předzahrádek, tedy míst mezi plotem pozemku a komunikací. Navíc vypadá hezky u vstupních dveří a kolem drobných architektonických prvků.

Tato rostlina se hodí do různých typů zahrad: anglické, venkovské, naturalistické i moderní.

Výsev a pěstování přímořského lysu

Přímořská meruňka se pěstuje ze semen zasetých přímo do země. Před výsevem stojí za to řádně připravit místo pro rostlinu. K tomu odstraňte plevel, zryjte zeminu rýčem, opatrně ji uvolněte a urovnejte hráběmi. Semena Alyssum lze vysévat ve dvou termínech. Nejčastěji se provádí na jaře (v dubnu nebo květnu), ale je možný i podzimní výsev (v září nebo říjnu). Rostlina zasetá na podzim vykvete na jaře následujícího roku.

Mořský motýl se reprodukuje ze semen. To však není problém, protože nezahltí zahradu plevelem. Po odkvětu rostlina odumírá, ale její semena dobře přezimují v zemi.

Přímořská meruňka – požadavky a péče

Přímořská meruňka není náročná na pěstování, takže její péči zvládne většina amatérských zahrádkářů. Této rostlině se vyplatí zajistit slunné nebo polostinné stanoviště. Nejbohatěji však pokvete při výsadbě na slunci. Preferuje úrodnou, propustnou, mírně kyselou půdu. Při přípravě stanoviště pro něj byste měli zrýt půdu kompostem, i když lysium si poradí i v méně úrodné půdě.

Základními postupy péče při pěstování přímořského lysu je zálivka a řez. Rostlina má ráda mírně vlhkou půdu, proto se vyplatí ji mírně zalévat a v období sucha tuto činnost trochu zintenzivnit. Alyssum nevyžadují použití hnojiv, ale pokud rostou ve špatné půdě, lze hnojení provést dvakrát během vegetačního období. Přímořskou meruňku můžete pěstovat v půdě obohacené o hnůj. Zvýší produkci humusu. Vhodné budou přípravky na kvetoucí rostliny. Rostlinu sice není nutné stříhat, ale vyplatí se to udělat, protože ji to podnítí k růstu nových výhonků a opětovnému kvetení. Řez lze provést ostrými zahradnickými nůžkami 7 týdnů po odkvětu.1
           Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!   Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!   


Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Přímořská meruňka - výsev, požadavky, péče

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Přímořská meruňka - výsev, požadavky, péče

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Přímořská meruňka - výsev, požadavky, péče

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Přímořská meruňka - výsev, požadavky, péče

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Přímořská meruňka - výsev, požadavky, péče

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Přímořská meruňka - výsev, požadavky, péče

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.