Produktové dotazy: 730 829 745

Provzdušňování trávníku – co je provzdušňování trávy?

Provzdušňování trávníku je velmi důležitý postup péče, který má za cíl provzdušnit a prokypřít půdu. Vzduch se díky tomu mnohem snadněji dostane ke kořenům trávy a hnojivo a voda lépe pronikají do země. Provzdušňování trávy by mělo být prováděno ve správný čas a za použití správných nástrojů. 

Správně prováděné provzdušňování trávníku stimuluje rostliny k rozvoji a tráva roste hustší a krásnější. Provzdušňování trávníku může pomoci i při renovaci trávníku, který je intenzivně využíván, a proto nevypadá nejlépe. Po ošetření by měl být trávník odolnější proti sešlapání a přejetí.

Seznam potřebných produktů:

  • vidle
  • provzdušňovač 

Kdy byste měli provzdušnit trávník?

Zkušení zahradníci doporučují provzdušňovat trávník dvakrát za sezónu. Nejlepší čas na to je jaro nebo pozdní léto. Nedávno založený trávník byste však neměli provzdušňovat. Po zasetí trávy je lepší počkat do druhého roku.

Pamatujte, že před provzdušňováním je třeba trávu posekat na výšku 2-3 cm a vydatně zalít. Poté musíte počkat, až se voda vsákne do země. Půda by měla být vlhká, ale ne mokrá, protože půda je při ošetřování náchylnější k poškození.

Jaké nástroje byste měli používat k provzdušňování trávníku?

Existuje několik nástrojů, které můžete použít k provzdušnění trávníku. Jejich výběr závisí na velikosti trávníku. Pokud její plocha není příliš velká, postačí obyčejná vidlička, speciální bodce, které lze nasadit na boty, nebo váleček s bodci. V případě velkých trávníků bude nejlepší použít speciální zařízení určená k této úpravě, tedy provzdušňovače. Mezi nimi rozlišujeme:

  • elektrické provzdušňovače – vypadají jako sekačky na trávu, které mají místo nožů hroty na propichování půdy; se s nimi zachází podobným způsobem. Tento typ modelů se používá na trávnících do plochy cca 600 metrů čtverečních;
  • Spalovací provzdušňovače – svým provozem a vzhledem se podobají elektrickým modelům, ale lze je použít i na velmi velkých trávnících.

Jak provzdušnit trávník?

Bez ohledu na zvolené nástroje pro provzdušňování trávníku se provzdušňování trávy provádí podobným způsobem. Tento postup zahrnuje vytváření otvorů v trávníku. Pozor na rozestupy mezi otvory – neměly by být větší než 15 cm. Na volnějších půdách lze vpichy provádět každých 15 cm, zatímco kompaktnější zeminu je nutné propichovat hustěji, každých 10 cm.

Stojí za to vědět, že existují dva typy provzdušňování, které můžete na svém trávníku provádět. Vhodná metoda se volí na základě stavu půdy a stavu trávy.

  • Provzdušňování povrchu – jedná se o minimálně invazivní postup, lze jej tedy provádět na trávníku průměrného stavu. Pokud zaznamenáte první známky slábnoucí trávy, například vodu, která se obtížně vstřebává do půdy, měli byste použít povrchové provzdušňování. Jedná se o mělké propichování drnu (cca 2-3 cm hluboké) a má zvýšit propustnost vrchní vrstvy půdy.
  • Hluboké provzdušnění – jedná se o mnohem invazivnější postup, který se používá u trávníků ve špatném stavu. Pokud si všimnete, že tráva zežloutla, trávník je méně hustý, objevil se na něm mech a voda se nevsakuje do půdy, můžete provést hluboké provzdušnění. Jedná se o vytvoření otvorů hlubokých alespoň 8 cm.

Vertikutace a provzdušňování trávníku – jaké jsou rozdíly? Kdy je udělat?

Vertikutace a provzdušňování trávníku jsou důležité péče, které regenerují a stimulují trávu k intenzivnějšímu růstu. Vertikutace je ve srovnání s provzdušňováním invazivnější, protože zahrnuje vertikální sekání trávníku. Umožňuje odstranit zbytky odumřelé trávy a likvidovat plevel.

Vertikutace trávníku probíhá brzy na jaře, po prvním sečení , což urychluje regeneraci trávy po zimě. Které z těchto dvou ošetření by mělo být provedeno jako první? Péči o trávník se vyplatí začít provzdušňováním půdy – i když je provzdušňování méně invazivní, zasahuje do hlubších vrstev země.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Provzdušňování trávníku – co je provzdušňování trávy?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Provzdušňování trávníku – co je provzdušňování trávy?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Provzdušňování trávníku – co je provzdušňování trávy?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Provzdušňování trávníku – co je provzdušňování trávy?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Provzdušňování trávníku – co je provzdušňování trávy?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Provzdušňování trávníku – co je provzdušňování trávy?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.