Produktové dotazy: 730 829 745

Řezání aronie – proč se to vyplatí? Jak a kdy prořezávat keř?

Řezání aronie je pro tento keř mimořádně prospěšný postup. Umožňuje mu nést ovoce a lépe růst. Díky dobrému slunečnímu záření keř přijímá více živin a produkuje hojnější úrodu. Proto stojí za to postarat se o správné prořezávání keře aronie.

Jak arónii zastřihnout, aby dobře rostla? Kdy je nejlepší čas to udělat? Jaké nástroje se vyplatí používat?

Seznam potřebných produktů:

  • prořezávač
  • ruční pila
  • zahradnická mast

Proč byste měli řezat arónii?

Řez je nutný, aby keř dobře rostl a měl hodně plodů. Arónie má ráda světlo, ale často roste docela bujně a stává se velmi hustou. Pokud jej nezastřihneme, vyroste nám již po pár letech mohutný hustý keř, který nebude pěkně plodit. Rostlina bude muset krmit více výhonků, což znamená, že bude produkovat méně květů a nebude mít sílu dobře plodit. V tomto případě bude nejen výnos menší. Ovoce bude také pomaleji dozrávat a bude náchylnější k houbovým chorobám (např. plíseň šedá). 

Jak prořezávat arónii?

Arónii nemusíme stříhat, jakmile se objeví na naší zahradě. Pokud rostlina nemá špatný kořenový systém – pak můžete výhony zkrátit na ⅓. To podpoří lepší růst, rozšíří a posílí kořenový systém a zlepší plodnost. Tato akce také pomůže keřům prospívat na půdách chudých na živiny.

Po vysazení aronie nemusíme pět let příliš stříhat. Měla by být prováděna pouze péče, která bude spočívat v odstranění nemocných a poškozených výhonků. Můžete také odstranit výhony, které rostou v nevhodném úhlu a rostlinu příliš ztloustnou.

Arónie produkuje velké množství výhonků z kořene. Mají tendenci oslabovat keř a dělat ho tlustší. Proto rostlina začíná trpět nedostatkem světla. Proto by měly být jeho kořenové výmladky vyříznuty. Později je lze použít jako materiál k vytvoření nových sazenic.

Arónie plodí nejlépe na výhonech starých 2 až 6 let. Vystřihovat bychom měli ty, které jsou starší 6 let, aby rostlinu neoslabovaly. Musí existovat rovnováha. Ujistěte se, že nejstarší výhonky, které jsou staré 5-6 let, tvoří ⅓ celé rostliny. Totéž platí pro ty, které jsou staré 4 roky – měly by tvořit ⅓ z celé rostliny. Zbývající ⅓ aronie jsou nejmladší výhonky.

Pokud nám keř roste na zahradě bez řezu řadu let, musíme arónii provést zmlazovací řez. Měli byste začít odstraněním starých a nemocných výhonků a také výhonků z kořenů. Můžete je zkrátit i o polovinu, abyste strom povzbudili k vytváření nových, mladých výhonků. Měli byste však být opatrní, abyste při jednom řezu nevyřízli více než ¼ všech kosterních výhonků rostliny. Pokud jich seřízneme více, narušíme rovnováhu a aronie nebude plodit, ale zaměří se na budování nových výhonů. Strom může také začít onemocnět.

Dobrou zahradnickou praxí je vždy používat čisté a ostré nástroje k řezání aronie. Pro snížení rizika napadení rostlin houbovými chorobami se po řezu vyplatí natřít silnější dřevnaté výhonky zahradnickou mastí, která obsahuje fungicidy.

Kdy byste měli prořezávat arónii?

Nejlepší čas na prořezávání aronie je časné jaro. Nejčastěji zmiňovaným obdobím v zahrádkářském kalendáři je duben. Měli byste zvolit den bez mrazu a deště, které by mohly rostlině ublížit – řez v mrazech keř oslabuje a v dešti zvyšuje riziko infekce houbovými chorobami.

Je důležité, aby rostlina při této činnosti zůstala v klidu. Řez aronie lze provést, když začnou otékat poupata listů. To usnadňuje zjištění, které větve jsou suché nebo nemocné.

Na podzim můžeme udělat i malý řez z aronie. To platí pouze pro nové výhonky keře, které vyrostly, když rostlina kvetla.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Řezání aronie – proč se to vyplatí? Jak a kdy prořezávat keř?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Řezání aronie – proč se to vyplatí? Jak a kdy prořezávat keř?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Řezání aronie – proč se to vyplatí? Jak a kdy prořezávat keř?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Řezání aronie – proč se to vyplatí? Jak a kdy prořezávat keř?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Řezání aronie – proč se to vyplatí? Jak a kdy prořezávat keř?

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Řezání aronie – proč se to vyplatí? Jak a kdy prořezávat keř?

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.