Produktové dotazy: 730 829 745

Ruční nebo stacionární – vybereme zavlažovač na zahradu

Správně zvolený zahradní zavlažovač dokonale pokryje trávník rozptýleným proudem vody. Díky tomu bude proces zalévání trávníku mnohem rychlejší a prospěje rostlinám. 

Který zavlažovač trávníku je nejlepší?

Rostliny potřebují pravidelný přístup k vodě.  Bez ohledu na to, jaké odrůdy chceme vysadit, měli bychom zvážit, který zahradní zavlažovač bude nejlepší.  Pokud máme malý pozemek nebo zahradu, stačí pořídit ruční model. Pro větší plochy budete potřebovat verzi stacionárního postřikovače. Pokud je plocha velmi velká, pak stojí za zvážení pořízení závlahového systému.  Výběr zavlažovače pro trávník by měl být rozhodnutím na základě konkrétních potřeb a rozpočtu a také škály výhod ve vztahu k zásahu do infrastruktury zahrady (nebo i domova) při instalaci automatického zavlažovacího systému. 

Začněme od nejjednodušších řešení, určených pro malé plochy. Ruční zavlažovač je nejčastěji koncovka připevněná k zahradní hadici ve formě pistole nebo speciální trysky, vyrobená z plastu nebo (u dražší verze) z kovu. Montuje se na hadici pomocí rychlospojky. Čím by mělo takové zařízení vyniknout? Užitečná může být pojistka spouště – díky tomu není při dlouhém provozu nutné neustálé mačkání pro udržení proudu vody. Bude také žádoucí upravit průtok vody, což vám umožní nastavit jej podle vašich aktuálních potřeb. V závislosti na ceně (nejlevnější sprinklery stojí několik zlotých a ty nejdražší přes 100 PLN) může mít zařízení několik režimů intenzity proudu vody - např. plochý, bodový nebo proudový. Díky tomu budeme moci zvolit režim odpovídající potřebám konkrétních rostlinných druhů pěstovaných na zahradě. Bezpečnější je kropení choulostivých rostlin, velké stromy nejsou citlivé na tlak vodního proudu a jistě jim prospěje intenzivní zálivka, která zajistí dobrou hydrataci půdy. 

Jaký zahradní zavlažovač se vyplatí vybrat?

Větší komfort zavlažování zajistíme zakoupením stacionárního modelu.  Jaký stacionární zahradní zavlažovač si vybrat?  Máme alespoň několik možností. Nejoblíbenější je univerzální otočná verze. Tato možnost umožňuje umístit zavlažovač na zahradu různých velikostí a tvarů. Voda je distribuována pomocí turbíny nebo šlehacího mechanismu. Turbínový postřikovač je ideální pro tiché zavlažování trávníků. Lze jej s úspěchem instalovat na větší plochy. Model cepu se vyznačuje flexibilní regulací zavlažovacího rozsahu - výstřik vody lze nastavit na několik i několik metrů. Pokud takový postřikovač namontujete na stativ, můžete zalévat vysoké rostliny. 

Jaký je správný zavlažovač pro úzký trávník?  Na malých plochách skvěle poslouží model houpačky, který je vybaven velmi jednoduchým nastavením. Pokud je však pozemek nebo zahrada nepravidelná, vyplatí se zvolit rotační zadešťovač. Jeho zavlažovací plochou je kruh. Podobným řešením, ale o něco dražším, je automatické zařízení, které lze instalovat do zahrad jakéhokoli tvaru. Je zde možnost naprogramovat rozsah proudění vody a pracovní tlak. Toto uspořádání umožní vodě dostat se i do nejvzdálenějších míst. Dobrou volbou jsou také výsuvné zadešťovače, které se umisťují těsně pod povrch půdy a vysouvají se tlakem vody. Jejich výhodou je, že neznesnadňují sekání trávy . Pozor si na ně musíte dát pouze při provádění provzdušňovacích nebo vertikutačních prací. Řešením určeným speciálně pro zalévání skalek nebo vřesovišť jsou jemné mikropostřikovače s krátkým dosahem. 

Jaký zavlažovač si mám vybrat?

Ve srovnání s ručními zavlažovači je práce se stacionárním zařízením mnohem pohodlnější. Tyto typy zařízení nemusí být v ruce. Stačí je napojit na hadici, umístit na vhodné místo na pozemku či zahradě, nechat vodu téct a počkat, až se rostliny pořádně zalijí. Pokud chceme, aby nám zařízení sloužilo dlouho, vyplatí se utratit trochu více a zvolit odolnější řešení. Postřikovače jsou nejčastěji plastové, proto je dobré si jejich kvalitu před nákupem ověřit. Je třeba dbát na možnost nastavení proudu vody (rozsah, směr a intenzitu). Důležité také bude, zda zařízení zavlažují kruhovou nebo obdélníkovou plochu. Typická sada prvků nezbytných pro provoz postřikovače zahrnuje:

  • hadice vedoucí ke konektoru
  • knoflík, který reguluje počet otáček postřikovače za minutu
  • knoflík pro nastavení typu a režimu stříkání vody (plné, střední, levé nebo pravé)
  • sprchové rameno vybavené armaturou a těsněním, které se šroubuje do těla zařízení
  • ostřikovací rameno, tj. dutá trubka s otvory
  • otočný mechanismus, který umožňuje pohyb prvku pro rozstřikování vody

Při posuzování dosahu zadešťovače na naší zahradě se také vyplatí vzít v úvahu skutečný tlak vody a skutečnost, že v horkých letních měsících tlak v obecních či obecních vodárnách často výrazně klesá. V této situaci, i přes dobré nominální pokrytí postřikovače, bude ve skutečnosti mnohem menší.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Ruční nebo stacionární – vybereme zavlažovač na zahradu

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Ruční nebo stacionární – vybereme zavlažovač na zahradu

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Ruční nebo stacionární – vybereme zavlažovač na zahradu

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Ruční nebo stacionární – vybereme zavlažovač na zahradu

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Ruční nebo stacionární – vybereme zavlažovač na zahradu

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Ruční nebo stacionární – vybereme zavlažovač na zahradu

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.