Produktové dotazy: 730 829 745

Stojan na květiny z palet – Ekologický a jednoduchý návod krok za krokem

Stojan na květiny z palet je skvělý způsob, jak využít staré nepotřebné dřevo a zároveň vyjádřit ekologický postoj a šetrnost k životnímu prostředí. Udělat záhon z palet není těžké. Vyrobíte si ho jednoduše sami ze snadno dostupných materiálů a za použití základních nástrojů.

Palety jsou často používaným materiálem pro stavbu zahradního a balkónového nábytku. Lze z nich vytvořit například křesla, lehátka nebo konferenční stolky. Jednou z nejjednodušších a levnějších věcí na výrobu je záhon z palet, který lze postavit ke stěně domu nebo vytvořit samostatně stojící konstrukci na balkoně či terase. 

Seznam potřebných produktů:

  • paleta
  • pás odpovídající rozměrům pásů palet
  • kladivo  a hřebíky (nebo šroubovák a šrouby)
  • bruska
  • brusný papír
  • tmel
  • štětec
  • impregnace, barva

Stavba květinového záhonu z palet: výběr materiálu

Na trhu je dostupných více typů palet, které se liší rozměry, hmotností a nosností.

  • palety o rozměrech 800 × 600 × 144 mm - z nich vytvoříte lehké záhonové konstrukce, které lze umístit například ke zdi domu nebo na balkon
  • euro palety o rozměrech 1200 × 800 × 144 mm – jedná se o těžké palety do hmotnosti 25 kg. Lze z nich postavit záhony jako samostatně stojící stavby na zahradě
  • palety o rozměrech 1200 × 1200 × 144 mm – jsou dobrým, pevným materiálem pro velké volně stojící záhony

Bez ohledu na konkrétní typ palety, kterou si vyberete, hledejte materiál v dobrém stavu. Znečištěné dřevo s drobným poškozením můžete umýt a případné mezery vyplnit, ale palety s rozbitými a shnilými deskami nebudou vhodné pro opětovné použití při stavbě záhonu.

Jak vyrobit záhon z palet krok za krokem?

Práce na stavbě květinového stojanu z palety je extrémně snadná, protože celá konstrukce téměř dokonale reprodukuje hotový květinový stojan. Dřevo však musíte mírně obrousit a hotovou konstrukci ozdobit.

Pokud má být váš záhon vyroben ze starých recyklovaných palet, důkladně je očistěte od všech nečistot a před pokračováním v práci počkejte, až dřevo uschne.

Začněte stavět záhon z palet na zahradu odlomením druhého a čtvrtého pruhu z přední strany palety. K tomuto účelu použijte páčidlo. Otočte paletu a přibijte každý z odstraněných pásů (pro urychlení práce můžete použít i vruty do dřeva a šroubovák) na spodní část příčníků. Ke třetí příčce připevněte další pás. Vzniknou tak tři podlouhlé nádoby, do kterých můžete zasadit květiny nebo dát květináče.

Vzniklou strukturu záhonu je vhodné obrousit, aby se z jeho povrchu odstranily případné nerovnosti a třísky. Použijte k tomu brusku a ručně vyhlaďte těžko dostupná místa brusným papírem o zrnitosti 80-100. Pokud si všimnete mezer ve dřevě na hladkém povrchu, vyplňte je tmelem.

Jak dokončit květinový záhon z palety?

Po vybudování záhonu z europalety chraňte konstrukci vhodným přípravkem a dodejte jí požadovaný dekorativní efekt. Pro ochranu dřevěného záhonu zvolte venkovní impregnaci dřeva, která vytvoří odolnou vrstvu odolnou proti ničivým vlivům měnících se povětrnostních podmínek. Vybrat si můžete z bezbarvé impregnace nebo takové, která dodá dřevu vybranou barvu. Naneste jednu vrstvu přípravku štětcem, počkejte, až dřevo zaschne a naneste další vrstvu.

Pokud jste zvolili bezbarvou impregnaci, stojí za to dát květinovému záhonu z palety původní barvu pomocí barvy. Strukturu můžete natřít bílou, šedou nebo modrou barvou, aby se hodila téměř ke každému zahradnímu nebo terasovému uspořádání . Vyplatí se také pobláznit barvami - červený, oranžový nebo fialový záhony budou mezi rostlinami tvořit výrazný dekorativní akcent. Zajímavým nápadem je natřít přední lišty, které tvoří nádoby na květiny, černou barvou na tabuli. Díky tomuto postupu si budete moci označit květiny nebo bylinky, které tam umístíte.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak vyrobit záhon z palet krok za krokem?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak vyrobit záhon z palet krok za krokem?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak vyrobit záhon z palet krok za krokem?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak vyrobit záhon z palet krok za krokem?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak vyrobit záhon z palet krok za krokem?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Jak vyrobit záhon z palet krok za krokem?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.