Produktové dotazy: 730 829 745

Stojan na vánoční stromeček - jak ho vyrobit?

Živý vánoční stromeček je nádherná vánoční dekorace. Aby nám však v pokoji stabilně stál, potřebujeme stojan. Tuto strukturu si snadno vyrobíme sami. Podívejte se, jak to vyrobit z několika kusů desky a šroubů.

Výroba dřevěného stojanu na vánoční stromeček není obtížný úkol. Nejsou zapotřebí žádné složité nástroje ani drahé materiály. Vše, co potřebujete, je dlouhá deska a pár šroubů. Mezi nástroji budeme potřebovat šroubovák nebo běžnou pilu. Zjistěte, jak jednoduše vyrobit stojan na vánoční stromeček.

Co potřebujete na stavbu stojanu na vánoční stromeček?

K výrobě stojanu na vánoční stromeček potřebujete následující nástroje a příslušenství:

  • pokosová pila
  • Aku vrtačka
  • pila
  • svorka
     
  • pokosová skříňka 
  • úhlové pravítko 
  • tužka 
  • odměrky 
  • bity

Kromě toho budete také potřebovat:

  • desky dlouhé asi 200 cm a vysoké alespoň 12-15 cm
  • šrouby (např. 4,0 × 70 mm, 4,5 × 60 mm)

Jak vyrobit stojan na vánoční stromeček? Krok za krokem

Stojan na vánoční stromeček začneme stavět rozřezáním desky na čtyři stejné části - každý kus musí být dlouhý nejméně 40 cm. U větších vánočních stromků by měla být tato délka zvýšena, aby se zlepšila stabilita stromku. Můžeme ji řezat dvěma způsoby, podle toho, jaké nástroje máme – pomocí pokosové pily a pokosové krabice (pracnější metoda) nebo pomocí pokosové pily (rychlejší a mnohem jednodušší způsob). Poté změřte průměr kmene vánočního stromku pomocí metru nebo úhlového pravítka. Pokud má kmen nepravidelný tvar, musíme určit jeho maximální šířku – usnadní to pozdější umístění našeho vánočního stromku do stojanu. Tento rozměr aplikujeme na desku měřením dříve získané šířky kmene od okraje desky k jejímu středu. Toto místo si označíme tužkou a poté pomocí úhlového pravítka nakreslíme rovnou čáru. Tuto operaci opakujeme pro zbývající tři desky.

Další fází je sestavení stojanu. K tomu přidáme kolmo k vyznačené čáře zevnitř další prkno, přičemž pamatujeme na to, že vzdálenost mezi připevněným prkénkem a okrajem toho, na kterém jsme čáru nakreslili, se rovná šířce kmene. Z vnější strany desky pomocí vrtačky/šroubováku a vhodného hrotu zašroubujte dva šrouby ve vzdálenosti ¼ a ¾ od jejího spodního okraje - pro usnadnění tohoto úkonu se vyplatí desku předem navrtat. Šrouby by měly být umístěny tak, aby se zašroubovaly do středu desky. Preventivně můžeme desku, do které je budeme šroubovat, přitlačit tesařskou svěrkou, abychom předešli případným prasklinám. Poté stejným způsobem sešroubujeme další desku, přičemž vzdálenost rovná průměru kmene. Nakonec přidáme poslední desku, čímž uvnitř vznikne uzavřený čtverec a zašroubujeme poslední čtyři šrouby.

Do vytvořeného stojanu umístíme náš vánoční stromeček. Pokud je otvor příliš úzký, sekerou opatrně uřízněte kmen, abyste tam strom snáze zapíchli. Jakmile je tam umístíme, můžeme preventivně zašroubovat další šrouby pro spojení konstrukce s vánočním stromečkem.

Výhodou stojanu vlastní výroby je bezesporu čas na dokončení, jednoduchost a finanční úspora. Po vánočním období můžeme tuto konstrukci snadno demontovat a v příštím roce z desek vytvořit něco jiného nebo stojan.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Stojan na vánoční stromeček - jak ho vyrobit?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Stojan na vánoční stromeček - jak ho vyrobit?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Stojan na vánoční stromeček - jak ho vyrobit?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Stojan na vánoční stromeček - jak ho vyrobit?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Stojan na vánoční stromeček - jak ho vyrobit?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Stojan na vánoční stromeček - jak ho vyrobit?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.