Produktové dotazy: 730 829 745

Údržba kola před zimou – kdy se vyplatí a jak na to?

Údržba kola je na jaře povinná, pokud kolo používáme pouze v teplém období. Pokud je vozidlo využíváno i v zimě, musí být na ztížené podmínky náležitě připraveno.

Když je na silnicích sníh, břečka a sůl, je naše kolo vystaveno nadměrnému opotřebení a dokonce poškození. Je třeba o něj náležitě pečovat, aby obstálo v náročných povětrnostních podmínkách, přečkalo zimu a sloužilo nám do dalších let. Na dlouhou dobu by měla stačit běžná technická prohlídka a pár změn.

Seznam potřebných položek:

  • přípravek na čištění starého tuku
  • přípravek pro mazání ložisek a řetězu
  • šroubováky
  • klíče
  • měkký kartáč
  • tkanina

Všechny prvky, které jsou přístupné, by měly být očištěny od nečistot a starého tuku pomocí speciálního přípravku a měkkého kartáče. Poté by měly být namazány vhodně zvoleným novým mazivem. Vyplatí se nanést o něco silnější vrstvu než obvykle, a to zejména na spodní ložisko hlavového složení, které se nachází těsně nad předním kolem a je velmi vystaveno nečistotám.
Majitelé silničních kol, zejména těch modelů s aerodynamickým profilem přední vidlice, by si měli uvědomit, že v části přiléhající k rámu se obvykle hromadí velké množství nečistot. Co je horší, při jízdě se při pohybu do stran vysune část vidlice, která je v kontaktu s ložiskem, čímž se do ložiska snadno dostane nečistota.

Jak udržovat své kolo? Problematická vložka středového složení

Většinu pouzder středového složení nelze rozebrat, takže se nedostanete k ložiskům, abyste je vyčistili nebo namazali. Okolí nápravy udržíte čisté pouze pomocí hadříku.
Když si všimnete, že vložka středového složení je znatelně hlučnější než dříve nebo se ramena klik volně neotáčí, ale zatím nepozorujete žádnou vůli, nemá smysl vložku před zimou vyměňovat. S touto činností je lepší počkat do jara.

Jízdní kolo – údržba řetězu

Před zimou je potřeba zkontrolovat délku řetězu. Neměl by být příliš velký, protože na podzim a v zimě, kdy je mnohem více srážek, budete častěji přicházet domů s řetězem bez maziva. Když se mastnota „vypere“ v rozbředlém sněhu nebo dešti, řetěz se snadněji prodlouží. Čím více je natažený, tím rychleji se opotřebovává ozubená kola zadní volnoběžné kazety a ozubená kola klik. Pokud se tedy „roztáhl“, je třeba jej okamžitě vyměnit – nový řetěz je mnohem levnější než výměna ozubených kol.
V zimě by se samozřejmě mělo často a pravidelně čistit a mazat.

Další důležité cyklistické prvky, o které je potřeba se před zimou postarat

Před zimou byste si měli dát pozor zejména na ty prvky, které se k sobě mohou přilepit nebo při mrazech nadměrně zkorodovat, jako je osa pedálů k ramenům klik. Naprostá většina pedálů má ocelovou osu, takže jejich odšroubování klíčem, promazání závitů a opětovné utažení je velmi dobrý nápad. Mazivo umožní šroubu volně se otáčet, i když se do závitu šroubu dostane voda a zamrzne.
Vyplatí se také odšroubovat šroubovákem nebo klíčem další šrouby, např. ty, které drží košík na řídítkách nebo držák na láhev s vodou. Pokud tyto činnosti zanedbáte, snadno dojde ke korozi, která může znesnadnit následnou demontáž dalšího příslušenství.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Údržba kola před zimou – kdy se vyplatí a jak na to?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Údržba kola před zimou – kdy se vyplatí a jak na to?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Údržba kola před zimou – kdy se vyplatí a jak na to?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Údržba kola před zimou – kdy se vyplatí a jak na to?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Údržba kola před zimou – kdy se vyplatí a jak na to?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Údržba kola před zimou – kdy se vyplatí a jak na to?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.