Produktové dotazy: 730 829 745

Vrtání studny na vašem pozemku – praktické rady

Pokud bydlíte v domě nebo se plánujete přestěhovat na venkov, výhodným řešením bude vlastní zdroj vody, tedy vlastní studna. Voda ze studny bude užitečná mimo jiné: při stavbě domu sníží i náklady na následnou spotřebu vody.

Pokud se rozhodnete pro instalaci studny na vašem pozemku, je důležité, aby byla přizpůsobena terénním podmínkám. Měli byste znát typ půdy, hloubku vodonosné vrstvy a určit potřebné množství vody a její kvalitu. Skružní studna bývá mělká (cca do 7 m), z betonových skruží a voda v ní je často nekvalitní, proto se od hloubení studny tohoto typu nedoporučuje. Dalším typem je vrtaná studna, známá také jako hlubinná studna. Provádí se ručním nebo mechanickým vrtáním.

Seznam potřebných produktů:

  • filtrační trubky
  • štěrk
  • čerpadlo nebo hydroforová souprava
  • cementová zátka
  • ponorné čerpadlo
  • filtrační nebo chlorové přípravky

Způsoby vrtání studny

Studnu lze vrtat ručně nebo strojně. Ruční vrtání funguje dobře, když je nemožný přístup s těžkým zařízením a když máte prostor snadno kopat - mohou to být písčité usazeniny bez hlíny nebo kamenů. Mechanické vrtání studní lze provádět i ve velmi obtížné půdě.

Kopání studny - výběr správného místa

Při přípravě na kopání studny musíte nejprve pečlivě prozkoumat oblast. Výběr správného místa pro studnu vám v budoucnu pomůže vyhnout se problémům se zástavbou pozemku. Při hloubení studní nezapomeňte dodržovat přiměřené minimální vzdálenosti:

  • pozemek nebo společná studna na hranici dvou pozemků - 5 m
  • silniční příkop – 7,5 m
  • septik, kompostér, budova pro hospodářská zvířata, kejdu - 15 m
  • drenáž infiltrující vyčištěnou splaškovou vodu do země – 30 m
  • drenáž vsakující neupravené splaškové vody do země a výběh pro hospodářská zvířata – 70 m

Kopání studny krok za krokem

Pokud již máte vybrané vhodné místo pro studnu, můžete se pustit do jejího vrtání. Propíchněte první vrstvu zeminy pomocí šneku. To vám umožní umístit trubky vhodného průměru. Nyní přejděte k hlavní části - prolomte vodonosnou vrstvu.

Po dokončení hlavního vrtání můžete umístit filtrační trubky do studny. Prostor mezi nimi a otvorem vyplňte štěrkem. Výběr vhodných čerpadel nebo hydroforových sad je stejně důležitý jako samotná stavba studny – tato zařízení budou zásobovat vodu domu. Pamatujte, že čerpadlo pro hlubokou studnu musí být méně účinné než samotná studna a výška zdvihu musí zajistit udržování dostatečného tlaku vody po celou dobu instalace. Hydroforová sada se skládá z vodní pumpy, tlakové nádoby a ovladače. Kapacita tlakové nádoby by měla být zvolena v závislosti na účelu vody.

Při vrtání studny pro přívod pitné a mycí vody do vašeho domova nelze zapomenout na použití cementové zátky. Zabraňuje mísení kontaminované podzemní vody s hlubokou pitnou vodou. Poslední fází je čištění studny pomocí hlubinného čerpadla. Díky tomu se zbavíte zbytků vytěženého materiálu. Nakonec proveďte výkonnostní test studny a poté ji dezinfikujte. K dezinfekci studny se používá filtr nebo přípravek na bázi chlóru.

Dokončení studny na zahradě

Pokud má studna sloužit jako zdroj tekoucí vody k pití a mytí, je již připravena. Mnoho lidí si však staví studnu na zalévání rostlin a další zahradní práce. Pokud má mít vaše studna takový účel, můžete ji pomocí vhodných instalací napojit na zahradní závlahový systém. Vyplatí se zakončit i klasickým způsobem postavením dřevěného vršku s např. klikou, na kterou budete čerpat vodu ze studny. Pro čerpání vody ze zahradní studny můžete využít i jednoduché ponorné čerpadlo s plovákem a přímo k němu připojit hadici na zalévání zahradních rostlin.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Vrtání studny na vašem pozemku – praktické rady

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Vrtání studny na vašem pozemku – praktické rady

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Vrtání studny na vašem pozemku – praktické rady

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Vrtání studny na vašem pozemku – praktické rady

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Vrtání studny na vašem pozemku – praktické rady

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Vrtání studny na vašem pozemku – praktické rady

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.