Produktové dotazy: 730 829 745

Výměna řídítek na starém kole – jak na to?

Výměna řídítek na starém kole může být nezbytná, pokud je stávající poškozeno. Řídítka jízdních kol se často vyměňují, aby se zlepšil komfort jízdy na kole.

Výběr správného řídítka závisí na preferencích uživatele a nejčastějším způsobu používání kola. Zohlednit je třeba i technické parametry, aby nový volant ladil s ostatními prvky vozidla.

Seznam potřebných nástrojů a materiálů:

  • příslušný imbusový klíč
  • šroubovák
  • nová řídítka

Jak vyměnit řídítka na kole?

Chcete-li nainstalovat nový volant, musíte nejprve odstranit starý. Odšroubování řídítek na jízdním kole je většinou záležitostí dvou nebo čtyř šroubů, které se v případě novějších kol sundávají pomocí imbusového klíče příslušné velikosti. U starších modelů většinou stačí šroubovák.

Demontáž volantu však začíná odšroubováním na něm nainstalovaných brzdových rukojetí. To může nějakou dobu trvat, zvláště u starších vozidel. U nových jízdních kol se prvky připevněné k řídítkům obvykle instalují pomocí svorek, které lze snadno najít a odšroubovat pomocí imbusového klíče.

U modelů, které jsou o něco starší, dochází někdy k nestandardním řešením a šrouby je třeba hledat například pod vlascem uvnitř rukojeti - jsou vidět až po stisknutí brzdy.

Po odpojení všech prvků na něm odšroubujeme samotný volant.

Podobně nainstalujeme nový a provedeme kroky v opačném pořadí demontáže. Nejprve připevníme volant a poté přišroubujeme všechny potřebné prvky.

Na co si dát pozor při koupi nového volantu?

Výměna řídítek na starém kole vyžaduje zakoupení nového dílu kompatibilního s držákem a vhodně vybraného podle našich potřeb. Pokud jde o technické parametry, zejména průměr, jsou na trhu k dispozici dvě velikosti: 25,4 mm a 31,8 mm. Normy musí být dodrženy, aby se předešlo nesouladu prvků instalovaných na řídítkách, tj. představce, pák a rukojetí.

Kromě průměru je důležitá i délka řídítek, která může být od 40 do 44 cm u silničních modelů, 50-56 cm u horských kol a přes 70 cm u sjezdových kol.

Při výběru nového volantu se také vyplatí věnovat pozornost materiálu, ze kterého je vyroben. V současné době se takové prvky vyrábějí z hliníku, oceli a uhlíku. Nejčastěji se používají hliníkové díly – jsou lehké, odolné a relativně levné. Ocelová řídítka se používají u levnějších jízdních kol nebo těch, které vyžadují zvýšenou odolnost. Přestože jsou těžké, těžko upřít jejich pevnost.

Pokud chceme naše kolo „zeštíhlit“ a zároveň zajistit vysokou odolnost řídítek, měli bychom se rozhodnout pro lehký a nárazuvzdorný karbon.

Výměna řídítek na starém kole – rovné nebo ohnuté?

Kromě technických parametrů je základním kritériem pro dělení řídítek jejich tvar. Existují rovné a zakřivené modely.

Rovná řídítka oproti svému názvu nejsou dokonale rovná - pro zvýšení pevnosti mají prohnutí přibližně 5 stupňů. Tyto modely jsou obvykle lehčí a odolnější než ohnuté.

Ohnutá řídítka se používají na silničních kolech (známé, charakteristické "beránek"), turistických, BMX, sjezdových a městských kolech ("vlaštovka"). Jejich tvar závisí na účelu jízdního kola a je mu vhodně přizpůsoben.

Při výměně řídítek bychom měli zachovat tvar kompatibilní s předpokládaným použitím jízdního kola, ale zároveň brát ohled na naše pohodlí.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Výměna řídítek na starém kole – jak na to?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Výměna řídítek na starém kole – jak na to?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Výměna řídítek na starém kole – jak na to?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Výměna řídítek na starém kole – jak na to?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Výměna řídítek na starém kole – jak na to?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Výměna řídítek na starém kole – jak na to?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.