Produktové dotazy: 730 829 745

Výsadba broskvoní - termín, požadavky, péče

Broskev je nejen krásně vypadající strom, ale také zdrojem cenných plodů. Již brzy na jaře zdobí zahradu růžovými květy a v létě přináší chutnou úrodu. Poradíme vám, kdy broskve vysadit, jaké podmínky jim poskytnout a jak o ně pečovat.

Broskev je ovocný strom s poměrně vysokými nároky. Vyplatí se mu zajistit co nejlepší stanoviště a půdní podmínky. Důležitým opatřením péče bude také systematický řez stromu a ochrana před chorobami.

Seznam potřebných produktů:

  • rýč
  • vidle
  • prořezávač

Kdy zasadit broskve na zahradu?

Nejlepší doba pro výsadbu broskví je pozdní jaro. Strom (zejména mladá sazenice) je poměrně citlivý na mráz. Rostlina také potřebuje hodně času na zakořenění. S výsadbou broskvoní se proto vyplatí počkat, až pomine nebezpečí jarních mrazíků – pokud by mrazíky měly nastat, je třeba mladou rostlinu chránit např. agrotextilií.

Některé mrazuvzdornější odrůdy broskvoní lze vysazovat i na podzim. Optimální doba v tomto případě bude polovina října.

Výsadba broskvoní – poloha a půda

Broskev je poměrně náročná dřevina a pro bohatou sklizeň jí musí být poskytnuta příznivá poloha a půdní podmínky. Nejlepší je vysadit ji na dobře slunné, teplé místo chráněné před studenými větry. Díky tomu bude mít na jaře vhodné podmínky pro kvetení. 

Půda pro pěstování broskvoní by měla být úrodná, propustná a bohatá na živiny. Strom preferuje půdy s pH v rozmezí od mírně kyselé po neutrální. Nejlepší je vyhnout se umístění broskví do mokré a těžké půdy a písčitou půdu je třeba před výsadbou rostliny pohnojit. Tento choulostivý strom neroste na kyselých místech nebo na vlhké, zhutněné těžké půdě. Měli byste vědět, že broskev se nebude dobře vyvíjet a především nebude plodit, a přesto je sklizeň ovoce naším hlavním cílem.

Jak broskve zasadit?

Před výsadbou broskvoní musí být místo řádně připraveno. Půdu je potřeba odplevelit, zrýt rýčem a nakypřít vidličkou. Nejvhodnější je 3 měsíce před pěstováním půdu zrýt minerálním hnojivem vhodným pro ovocné stromy nebo organickým hnojivem, např. Toto ošetření obohatí půdu o živiny potřebné pro rostlinu. Pokud je pH půdy příliš nízké, bude nutné půdu vápnit.

U sazenic broskví vykopejte otvory o něco větší, než je kořenový systém rostlin. Na dně každé z připravených prohlubní vytvořte hromádku zeminy a rozložte na ni kořeny sazenice. Před výsadbou můžete zastřihnout nemocné nebo příliš dlouhé kořeny. Umístěte ke stromu kůl, který podepře mladou rostlinu. Sazenici zasypte zeminou, nakonec ji lehce udusejte a vytvořte tzv misku, ve které se bude shromažďovat voda. Pozor na hloubku výsadby broskvoně – stromek by měl být ve stejné hloubce v zemi, kde rostl ve školce, a případné místo očkování musí být pár centimetrů nad zemí. Nakonec je třeba broskvoň vydatně zalít a přivázat ke kůlu.

Péče o broskvoně – řez a ochrana proti chorobám

V prvním roce po výsadbě broskvoně by měla být mladá rostlina pravidelně zalévána, ale voda by neměla stagnovat. Stromeček můžete začít hnojit od druhého roku. Broskvoně je vhodné přihnojovat speciálními minerálními hnojivy pro ovocné stromy nebo organickými hnojivy.

Nejdůležitějším krokem při pěstování broskví je jejich řez. Na jaře je třeba provést první prořezávání broskvoní. Během této doby by měly být všechny výhony zkráceny asi o 30 cm pomocí ostrého a dezinfikovaného prořezávače. V dalších letech se provádí řez pro tvarování koruny stromu. Ideální tvar pro tuto rostlinu je kuželovitý, téměř pravidelný.

Broskve jsou náchylné k chorobám, jako je kadeřavost listů a rakovina ovocných stromů. Pokud k nim dojde, rostlinu zachrání postřik speciálními chemickými přípravky. Proti kadeřavosti se bojuje intervenčními fungicidy. Při pěstování v komerčním měřítku je to dokonce potřeba dělat konzervativně. Toto onemocnění se vyskytuje v různé míře po celé zemi. Prevence je levnější než léčba.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Výsadba broskvoní - termín, požadavky, péče

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Výsadba broskvoní - termín, požadavky, péče

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Výsadba broskvoní - termín, požadavky, péče

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Výsadba broskvoní - termín, požadavky, péče

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Výsadba broskvoní - termín, požadavky, péče

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Výsadba broskvoní - termín, požadavky, péče

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.