Produktové dotazy: 730 829 745

Vysavače a foukače listí: Nezbytné nástroje pro podzimní úklid zahrady

Podzim je čas generálního úklidu. Vysavač a foukač listí jsou zařízení určená pro zahradní práce. Majestátní listnaté a jehličnaté stromy i drobné ovocné stromy lahodí oku na jaře a v létě, potěší květy, bujnou zelení a chutným ovocem. Příchod nízkých teplot nutí přírodu připravit se na zimní mrazíky a shodit jemné listí, které zpočátku vypadá pohádkově. Když však prší, začnou se stát překážkou, pokrývají chodníky a dělají je kluzké. Hnědé shnilé listy vypadají chaoticky. Proto se většina majitelů zahrad rozhodne je odstranit z dohledu. 

Vyplatí se na podzim uklízet listí?

Názory na toto téma jsou silně rozdílné. Příroda to samozřejmě dělá nejlépe sama, řídí všechny procesy. Ale každý farmář chce, aby jeho dvůr vypadal upraveně a cesty byly bezpečné. Čištění listů je nutné nejen ze zdravotních a bezpečnostních důvodů a estetických důvodů, ale také v boji proti chorobám rostlin. Pokud vaše ovocné stromy nejsou zdravé, ponechání listů až do jara zajistí, že všechny přítomné patogeny přežijí zimu a způsobí zkázu v následující sezóně. 
Nicméně stojí za to uvést argumenty pro ponechání listí na zimu. Znalosti o přírodních procesech vám pomohou postarat se o váš dvůr. Záhony vystlané organickou hmotou a kopečky pod stromy chrání rostliny před mrazem. Hustá podestýlka je ideálním místem pro krmení bezobratlých a zadržuje vlhkost v půdě. Hromady listí však poskytují ježkům v zimě výborný úkryt. Listí nasbírané ze zdravých stromů je navíc vhodné do kompostu.

Vysavač nebo foukač listí?

Podzimní úklid na dvoře

Pokud se chcete o svůj dvůr a zahradu starat udržitelným způsobem, bude čištění listů nezbytné, zvláště pokud listy stromů vykazují příznaky onemocnění. Malá plocha se dá vyčistit tradičním způsobem, tedy hráběmi. Majitelé velkých zahrad s četnými výsadbami mají velmi těžký úkol. Úklid může zabrat spoustu času a listí padající po dobu dvou měsíců může velmi zkomplikovat život. Ne každý má dost síly na to, aby je shrabal sám. Foukače a vysavače listí jsou neocenitelným pomocníkem na velkých plochách a zajišťují efektivní práci. Vysoce výkonné vysavače dokážou sbírat i drobné větvičky, žaludy, šišky a jehličí, které se ručně sbírají jen obtížně. 

Zahradní vysavač a foukač 

Velmi často se oba termíny používají zaměnitelně, ale ve skutečnosti se jedná o samostatná zařízení. Zahradní vysavač má sice kromě funkce sání listí většinou funkci fukaru, samotný fukar však nemá odpadní sáček. Výběr správného zařízení by měl být přizpůsoben vašim potřebám a finančním možnostem. 

Pro kompostování je užitečný vysavač listí

Zahradní vysavače se skládají ze sací hubice poháněné motorem a objemného sáčku na organický odpad. Držením trubky těsně nad zemí můžete nasát suché listí, trávu a všechny drobné rostlinné prvky. Po odsátí se listy rozdrtí, čímž se jejich objem zmenší až o 90 %. Rostlinný odpad, zbavený umělého znečištění ve formě plastů nebo jiného ekologicky nebezpečného odpadu, lze kompostovat. Toto řešení umožňuje využití a rychlejší rozklad biomasy. Produktem tohoto procesu je kompost bohatý na huminové kyseliny, které dokonale obohacují půdu. Smíchání posekané trávy a organické hmoty nasbírané zahradním vysavačem ve stejném poměru poskytuje nejlepší poměr živin. Snížení objemu vám pomůže snadněji posoudit proporce, což je užitečné při vytváření nejkvalitnějšího organického hnojiva. 

Akumulátorové vysavače listí

Pokud se rozhodnete pro vysavač listí kvůli omezením spojeným s fyzickou kondicí a potížím s tradičním úklidem listí hráběmi, bude nejlepším řešením bateriový model. Tento typ vysavačů váží až o polovinu méně než spalovací modely, což je cítit při mnohahodinovém provozu. Elektromotory jsou šikovnější a poskytují tichý chod. Na trhu jsou dostupná zařízení 2v1, tedy vysavač s ofukovačem. Funkce fukaru je skvělá pro rychlý úklid chodníku, protože kromě organické hmoty odfoukne i nahromaděný písek a prach, čímž odpadá nutnost zametání. Tento typ zařízení zajistí komfortní obsluhu a nemusíme se bát o přístup k elektrické síti. 

Elektrická dmychadla

Elektrické přístroje pro zahradu jsou šetrnější k životnímu prostředí díky nižším emisím a tiššímu provozu. Vaši sousedé si vaši volbu elektrického fukaru jistě pochvalují. Nevýhodou bude nutnost připojení k elektřině a omezení související s délkou kabelu. Výhodou je, že elektrické dmychadla jsou cenově nejdostupnější. 

Vysavač nebo foukač listí?

Spalovací vysavače 

Zahradní vysavače poháněné benzínem nebo olejem mají větší výkon a účinnost. Tento typ zařízení je určen zejména pro velké plochy. Solidní výbava umožňuje delší provoz bez přehřívání motoru. Stojí za to věnovat pozornost kapacitě tašky. Čím je větší, tím méně často bude potřeba jej vyprazdňovat. Musíte však pamatovat na to, že větší kapacita tašky znamená také větší hmotnost. Pokud máte velkou zátěž, je lepší použít ramenní pás, který usnadní práci. Je třeba také zdůraznit, že bez ohledu na typ motoru se musíte řídit pravidlem, že každý zahradní vysavač je vhodný pro sběr pouze suchých rostlin. Mokré listí se přilepí na sací hubici a sáček. 

Benzínový dmychadlo

Rychlý způsob čištění velké plochy poskytují vysoce výkonná spalovací dmychadla. Nejsilnější modely používané například pro čištění parků a městských prostranství dosahují rychlosti vzduchu téměř 295 km/h. Díky tomu můžete velké množství listů snadno přesunout na jiné místo. Spalovací motor, jak v případě dmychadla, tak u zařízení 2 v 1, je hlasitější a produkuje větší vibrace. Pohodlí při práci jistě zlepší antivibrační systém. Foukače se skvěle hodí i do menších prostor. 

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Vysavač nebo foukač listí?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Vysavač nebo foukač listí?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Vysavač nebo foukač listí?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Vysavač nebo foukač listí?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Vysavač nebo foukač listí?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Vysavač nebo foukač listí?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.