Produktové dotazy: 730 829 745

Zahradní houpačka - jak ji vyrobit a jaké materiály potřebujete?

Stavba zahradní houpačky by měla začít ručním kreslením návrhu s přihlédnutím k její výšce, šířce a velikosti sedáku. V tomto článku se dozvíte, jak měřit hranaté dříví, co potřebujete ke stavbě houpačky a především jak ji vyrobit.

Potřebné materiály k výrobě houpačky

Příprava na stavbu zahradní houpačky by měla začít přípravou ručně kresleného návrhu, ve kterém uvedete délku a tloušťku hranatých trámů a také požadované materiály. K výrobě houpačky budete potřebovat:

  • Hranaté trámy – tvoří základ pro stavbu houpačky. Jejich celková délka závisí na šířce zamýšleného sedadla. Pokud chcete být při houpání v bezpečí, musíte odhadnout potřebnou vzdálenost od stran sedáku k bočním hranám houpačky. Tato vzdálenost by měla být alespoň 40–50 cm. Pokud je tedy sedák široký 60 cm, musíte k délce nosného nosníku přidat dalších 100 cm (2 × 50 cm), což dává celkovou délku 160 cm. Chcete-li delší sedák (nebo použít hotovou lavici), měli byste obdobně zvětšit její délku o 100 cm. Tloušťka nosného nosníku musí být minimálně 8 × 10 cm nebo více
  • Šrouby – nejlépe samovrtné, o rozměrech minimálně 8 × 80 mm
  • Sedák – lze vyrobit z dřevěné desky nebo zakoupit jako hotový výrobek
  • Řetěz – prvek, který zvedá sedadlo
  • Kotvy – lze použít jako prvky stabilizující konstrukce
  • Závěsy – jedná se o speciální háky, které se montují do nosného nosníku. K nim jsou připevněny řetězy pro zvednutí sedadla

Jak vyrobit zahradní houpačku z hranatého dřeva?

Nejprve si změřte střed na nosném trámu a symetricky si označte místa, kde pomocí šroubováku uděláme otvory příslušného průměru a rozteče, přizpůsobené průměru závitu závěsu. Poté do nich vložíme popruhy a pevně utáhneme šrouby.

Proveďte potřebné řezy do čtvercových trámů, které tvoří houpací nohy. Můžete to udělat pomocí kotoučové pily nebo řetězové pily tak, abyste získali rovinu v horní části nohy rovnoběžnou s rovinou bočního nosného nosníku. Rozteč dolních končetin by pak měla být přibližně 150 cm (až 200 cm v případě vysokých houpaček). V praxi lze tento povrch získat jedním řezem. Opakujte pro všechny 4 nohy. Je také možné provést řez pro získání jakési police, na které bude podepřen nosný trám. K tomu udělejte dva řezy ve tvaru L Lidé, kteří chtějí nosník upevnit jednodušším způsobem, si mohou zakoupit hotové upevňovací prvky. Připojte nohy k nosníku pomocí šroubů pomocí šroubováku (se speciálními bity).

Po připevnění 4 nohou můžete začít stabilizovat konstrukci. K tomu nainstalujte trámy k vnější části nohou ve výšce cca 40-60 cm, aby se nesklouzly. Trámy by měly být na obou stranách houpačky. Jakmile stabilizujete spodní část konstrukce, začněte zpevňovat horní část houpačky. K tomu použijte šrouby k instalaci nosníků v horní části konstrukce, přibližně 30-40 cm od horní části houpačky. Měly by být umístěny rovnoběžně se spodními nosníky.

Pak dva nosníky, které mají tvořit tzv vzpěry, připevněte ke spodní části nosného trámu a vnitřní části hranatých trámů umístěných ve vzdálenosti 30-40 cm od vrcholu houpačky. Při přípravě vzpěr seřízněte jejich konce pod úhlem 45 stupňů.

V poslední fázi by měly být všechny nedokonalosti způsobené řezáním nebo zašroubováním šroubů změkčeny zlomeným nožem nebo brusným papírem. Celé to můžete naimpregnovat a natřít pomocí speciálních barev.

Nakonec určete výšku instalace sedačky a namontujte ji pomocí řetězů. 

Zahradní houpačka - jak ji vyrobit a jaké materiály potřebujete?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Zahradní houpačka - jak ji vyrobit a jaké materiály potřebujete?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.
Zahradní houpačka - jak ji vyrobit a jaké materiály potřebujete?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Zahradní houpačka - jak ji vyrobit a jaké materiály potřebujete?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Zahradní houpačka - jak ji vyrobit a jaké materiály potřebujete?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Zahradní houpačka - jak ji vyrobit a jaké materiály potřebujete?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.