Produktové dotazy: 730 829 745

Zakládání trávníku

Jaro je obdobím, kdy rádi opouštíme své domovy a obdivujeme přírodu, která ožívá. 

Většina majitelů zahrad nebo malých domácích zahrádek sní o vlastní zeleni, k níž patří krásný svěží trávník .

Bez ohledu na to, zda s jeho instalací teprve začínáme, nebo jsme jej v minulých sezónách zanedbávali – vzkřísit jej od základů není tak jednoduchý úkol, jak se na první pohled může zdát. Nicméně – ne nemožné! A chvilku pozornosti vám vynahradí uklidňující výhled za okno.

V pár jednoduchých krocích vám prozradíme, jak si vytvořit svůj vlastní kousek zeleně – v březnu můžeme začít pracovat!

Příprava podkladu.

1. První věc, kterou byste měli udělat, je zajistit obvod trávníkovou obrubou, abyste udrželi plánovaný tvar trávníku a zabránili jeho zarůstání. 

2. Poté ze substrátu odstraníme všechny nepotřebné prvky, odpadky a zbytky. Nezapomínejme ani na rukavice (kožené nebo potahované) - kromě toho, že si ušpiníme ruce, je ochráníme i proti suchu, oděrkám a pořezání a někdy i mikroorganismům žijícím v zemi.

3. Očištěnou půdu zryjte rýčem, např. VERTO 15G004 , nebo provzdušňujte provzdušňovačem. Použití druhého má smysl pro velké plochy, ale menší se dají snadno zvládnout, např. s botami vybavenými hroty. Utuženou půdu urovnejte vidličkou. Tato činnost je nezbytná pro správné provzdušnění a výživu půdy a rovnoměrné setí.

4. Odstraňte veškeré zbytky plevele, nezapomeňte na rukavice – některé vás popálí na rukou (jako kopřiva), jiné mohou způsobit alergie.

5. Za zvážení stojí zlepšení kvality půdy – nejlepší je půda lehká, ale málo propustná. Do jílovité půdy (s kompaktní strukturou) se přidává směs hrubého písku a rašeliny, která umožňuje její kypření. Pro písčitou půdu - jíl, humus nebo kompost .

6. Nejlépe asi tři týdny, nejpozději však 10 dní před výsevem, vyplatí se použít hnojivo na zakládání trávníků. Dodá půdě živiny, které budou trávě oporou od prvních dnů. Můžete také použít hnojivo, které se aplikuje společně s výsevem.

7. Hrabeme v síti proti krtkům a jiným zvířatům - děláme to v hloubce asi 10 cm.

8. Urovnejte povrch trávníku hráběmi , abyste získali hladký povrch. To usnadní stříhání vlasů a další pečující ošetření a také poskytne vynikající vizuální efekt.

9. Uválcujte povrch trávníku.

10. Připravenou zeminu zalijte a nechte asi dva týdny.

Výsev semen

1. Pro setí je nejlepší zvolit teplý, bezvětrný den. Bylo by dobré, kdyby byl vzduch vlhký. 

2. Před výsevem trávy přemístíme hráběmi vrchní vrstvu půdy a zalijeme tak, aby nevznikaly nerovnosti - tím se vytvoří podmínky pro lepší pokryvnost semeny.

3. Začneme setí.

4. Semínka zakryjte tenkou vrstvou zeminy a vyválejte je.

Několik tipů pro mladý trávník:

• Zavlažování – mimořádně důležitá činnost v první fázi života trávy. Nejprve s malým množstvím vody, ale několikrát denně - aby byla půda vlhká.

• Sekání - první sekání by mělo proběhnout, když trávník přesahuje výšku 10 cm a nemělo by být zkráceno na více než 5 cm.

Věděli jste, že... zeleň nám pomáhá relaxovat? Obklopit se zelení se doporučuje lidem trpícím depresemi. 

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Zakládání trávníku

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Zakládání trávníku

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Zakládání trávníku

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Zakládání trávníku

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Zakládání trávníku

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Zakládání trávníku

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.