Produktové dotazy: 730 829 745

Zimní péče o zahradu: Jak chránit rostliny a udržovat prostor v dobré kondici

Zahrada pokrytá bílým chmýřím může potěšit a potěšit oko i tehdy, když vás nízká teplota nevybízí k odchodu z domu. Kdo se nebojí zimního počasí, může čas využít nejen k procházkám, ale také úklidem a péčí o rostliny na zahradě. Zahradu nemůžete nechat celou zimu jen pro sebe. Kolem domu není mnoho práce, pokud se každý den nenasněží půlmetrová vrstva sněhu. Vyplatí se vědět, co lze udělat pro to, aby rostliny přečkaly mrazy v co nejlepší kondici a o jaké další činnosti se vyplatí pečovat, než přijde jaro a s ním nespočet prací na zahradě.

Odklízení sněhu

Přestože zasněžené zimy určitě nejvíce potěší děti a milovníky zimních sportů, majitelé rodinných domů často nejsou z pohledu na sníh na schodech, chodnících a střechách tak nadšení.

Odklízení sněhu z komunikačních tras

Začít den odklízením sněhu z příjezdové cesty do garáže a komunikačních cest znamená brzké vstávání, velmi často ještě za tmy. Než se obléknete do elegantního oblečení do práce, musíte si nejprve obléknout pohodlné teplé tepláky a slušné boty a poté odklízet sníh z pozemku, abyste mohli bez problémů opustit auto. K tomu budete potřebovat sněhovou lopatu nebo ruční buldozer . Lidé, kteří mají velmi velkou příjezdovou cestu, si mohou pořídit mechanickou sněhovou frézu. Aby chodník zůstal déle bez sněhu, můžete jej posypat chloridem vápenatým nebo solí, i když se to nedoporučuje kvůli snížení fyzikální a chemické kvality půdy a odumírání rostlin.

Odklízení sněhu z fotovoltaických panelů

Zimy v Polsku nejsou tak kruté jako dříve a sněhová pokrývka trvá několik dní až měsíc. Pokud je zima obzvlášť dlouhá, dá se z nich odstranit sníh, aby mohly nadále přeměňovat sluneční energii na elektřinu. Sníh velmi často sklouzává z panelů, které se nacházejí pod velkým svahem. Malá vrstva lehkého sněhu se však může změnit v hustou krustu, která v dlouhotrvajících mrazech zablokuje sluneční paprsky. Měli byste vědět, že zmrzlý sníh se nesmí odstraňovat, protože může poškodit panely. Sníh by měl být odklízen velmi opatrně, především s ohledem na vaši bezpečnost. Sníh se odstraňuje pomocí měkkých nástrojů, které nepoškrábou povrch skla. Výhodou několikadenního zasypání panelů sněhem je, že klouzající sníh je důkladně očistí od případných zbývajících nečistot, takže panely nemusíte na jaře uklízet.

Odstraňování sněhu z rostlin

Vrstva měkkého prachového peří pokrývá rostliny jako bílá pokrývka a izoluje je od mrazivého vzduchu. Sníh pomáhá vytrvalým rostlinám přežít silné mrazy. Bohužel, příliš mnoho sněhu může způsobit škody, takže péče o vaše rostliny během mrazů je velmi důležitá. Těžký, opakovaně mrznoucí sníh ležící na větvích stromů a keřů může větve polámat. Jehličnaté keře je nutné chránit před deformací umístěním podpěr. Přebytečný sníh je třeba setřást z choulostivých rostlin.

Prořezávání ovocných stromů a keřů

Zima na zahradě je vhodná doba na prořezávání stromů. Tato ošetření lze provádět od listopadu do března během tání. Proč je nejlepší zkracovat větve stromů v chladných měsících? Když jsou teploty nízké, rostliny spí, což omezuje spotřebu vody potřebné k přežití. Odpařování z povrchu řezaných větví je menší, proto některé rostliny a ovocné stromy procházejí tímto způsobem ošetření lépe v zimě. Jen si musíte dávat pozor na záporné teploty. V lednu a únoru můžete prořezávat borůvky, červený rybíz, rakytník, angrešt, lísku, haskaps, jabloně a hrušně.

Dřeviny a keře, které nejsou odolné vůči nízkým teplotám, jako je meruňka, broskev nebo nektarinka, stříháme až v březnu, kdy se teplota drží nad 5°C.

Další péče a práce v zimě

V takových povětrnostních podmínkách lze stříkat nektarinky a broskve, které chrání ovocné stromy před nebezpečnými chorobami, jako je kadeřavost listů. K tomuto účelu poslouží tlakový postřikovač a Miedzian 50 WP , který působí proti bakteriálním a plísňovým onemocněním.

Toto je vhodná doba k čištění ovocných keřů od sušených částí rostlin nebo těch, které vykazují známky onemocnění. Mumifikované ovoce by se mělo sbírat a odstraňovat z okolí stromu.

Začátkem ledna, kdy teploty vystoupají nad nulu, by mělo být provedeno bělení stromů. Kmeny ovocných stromů jsou vystaveny teplotním změnám a slunečnímu záření. Bělení stromů vápnem zabraňuje praskání kůry a poškození vnitřních pletiv. Tuto kúru se vyplatí zopakovat v druhé polovině ledna.

Ochrana rostlin před mrazem

Každý starostlivý zahradník si před příchodem zimy připravuje speciální ochrany. Silný vítr a zvířata na zahradě mohou poškodit pečlivě připravenou protimrazovou ochranu. Z tohoto důvodu je třeba čas od času posoudit stav krytů a opravit případné poškození.

Zimní okrasné rostliny v zahradě

Zapomenout nelze ani na péči o stálezelené rostliny. Do této skupiny patří většina jehličnanů (keře a stromy) a také listnaté rododendrony, buxusy a mahagony. Stojí za zvážení, jaké rostliny zasadit do zahrady, aby mohla potěšit svým vzhledem v každém ročním období. 

Pokud nechcete, aby vaše zahrada byla šedivá a ponurá, osázejte kvetoucí stálezelené rostliny dekorativními plody, které zahradu oživí všechny zimní dny. Jednou z nejoblíbenějších a nejpůsobivějších rostlin je dřišťál s krásnými červenými plody, které oživují zimní krajinu. V zimě zahradu krásně zdobí dříny s barevnými výhonky. Jejich odstín závisí na odrůdě a může se pohybovat od světle žluté až po intenzivně oranžovou a červenou. 

Mezi další oblíbené rostliny patří cesmína ostnitá, skalník, vřetena, břečťan a šarlatový. Stálezelené rostliny vyžadují v chladných měsících zvláštní pozornost. Pokud je zima bez sněhu, jsou tyto rostliny vystaveny nedostatku vody. Aby se omezilo odpařování vody ze země, měla by být každá rostlina s listy nebo jehličím v zimě pokryta vrstvou mulče nebo suchého listí a na podzim a v zimě, kdy teplota neklesá pod nulu, vydatně zalévat. Aby rostliny v zimní zahradě vypadaly krásně, je velmi důležité rostliny na podzim přihnojit hnojivy s malým množstvím dusíku, které jim pomáhají tyto náročné měsíce přežít.

Krásně vypadající zahrada v zimě nás vybízí k tomu, abychom tam trávili čas i přes mrazivé počasí. Stejně příjemné na pozorování je pěkně integrované krmítko pro ptáčky. Není to jen zimní dekorace, ale také pomáhá okřídleným přátelům v sezóně, kdy je obtížné najít jídlo.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Zima na zahradě – jaké úklidové práce lze provádět při nízkých teplotách?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Zima na zahradě – jaké úklidové práce lze provádět při nízkých teplotách?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Zima na zahradě – jaké úklidové práce lze provádět při nízkých teplotách?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Zima na zahradě – jaké úklidové práce lze provádět při nízkých teplotách?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Zima na zahradě – jaké úklidové práce lze provádět při nízkých teplotách?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Zima na zahradě – jaké úklidové práce lze provádět při nízkých teplotách?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.